Magyarország a Sorstalanságot nevezi az Oscarra

2005.09.01. 17:38

Az Oscar-díjra nevező bizottság mai ülésén úgy döntött, hogy Koltai Lajos Sorstalanság című filmje fogja képviselni hazánkat a 2006-os díjkiosztó legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Az Oscar-díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versengtek a nevezésért, amelyek hazai mozibemutatója 2004. október 1. és 2005. szeptember 30. között volt. A bizottság döntésében a Magyar Filmművészek Szövetségét Gazdag Gyula, a Független Magyar Producerek Szövetségét Hutlassa Tamás, a Magyar Producerek Szövetségét Juhász István, a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Kende János, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) pedig Surányi András képviselte.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésére minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, melyek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt jelöltet, amelyek a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrocskáért kelhetnek versenyre.

A jelöltek listáját 2006. január 31-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására március 5-én 78. alkalommal kerül sor a hollywoodi Kodak Theatre-ben.

Koltai Lajos filmjének alapjául a 2002-ben irodalmi Nobel-díjat kapott Kertész Imre azonos című regénye szolgált. A Sorstalanság című film külföldi premierje a berlini filmfesztiválon volt, melyet számos fesztiválmeghívás és elismerés követett. A lagówi filmfesztivál fődíja után legutóbb a koppenhágai fesztiválon nyert díjat, ahol Pados Gyula a legjobb operatőrnek járó Arany Hattyút kapta. Az elmúlt hónapban a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI az idei év tíz legjobb filmje közé választotta a Sorstalanság-ot. A tízes listát a Szövetség ajánlásként továbbítja az európai filmdíjakról döntő berlini székhelyű Európai Filmakadémiának.

A Sorstalanság-ot a közeljövőben a torontói, vancouveri, pusani, haifai és kijevi fesztiválokon láthatja a külföldi közönség. Az amerikai mozik ősszel tűzik műsorra Koltai Lajos filmjét.

Magyar Filmunió

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK