Az ötödik elem és A nagy kékség rendezője végre lerántotta a leplet teljes titokban készült új filmjéről. Az Angel-A című romantikus vígjáték decemberben kerül a francia mozikba.

Bizonyossággá vált a nyár eleje óta keringő pletyka, mely szerint Luc Besson hat év után ismét filmet forgatott. Bár a francia filmes cseppet sem tétlenkedik, rengeteg projektben vesz részt jelenleg is, elsősorban producerként, saját filmet a Jeanne d'Arc - Az orléans-i szűz óta nem rendezett.

A forgatás a média teljes kizárásával zajlott, Besson csak most fedett fel részleteket az elkészült filmmel kapcsolatban. Az Angel-A című alkotás fekete-fehér romantikus vígjáték, és a rendező visszatérését jelzi a szerényebb, személyesebb hangvételű filmkészítéshez az olyan nagy hírveréssel kísért, de kevés valódi izgalmat rejtő alkotások után, mint a Taxi-trilógia, A szállító vagy éppen a nálunk most bemutatott A szállító 2.

A férfi főszerepet Jamel Debbouze alakítja, akit névről valószínűleg kevesen ismernek, viszont az Amélie csodálatos élete együgyű, de végtelenül jószívű zöldségárus-segédjeként emlékszünk rá. Partnere Sara Forestier lesz, aki ugyan nálunk még nem ismert, de zsenge kora ellenére (jövőre lesz 20 éves) már számos filmben szerepelt. A csel (L'Esquive) című, párizsi gyerekekről szóló drámában főszerepet játszott, és alakításával idén elnyerte a legígéretesebb színésznő César-díját.

Bár Bessontól amúgy sem várnánk hollywoodi formulákat, a forgatásról közzétett képek és a film plakátja alapján még inkább sejthető, hogy nem egy rózsaszín édelgésre kell számítanunk, a fotók inkább borongós hangulatot sejtetnek. Ezt bizonyára aláhúzza majd Eric Serra zenéje is, aki a korábbi Besson-filmek zeneszerzője is volt.

Forrás: EuropaCorp. Forrás: EuropaCorp.
Jamel Debbouze az Angel-A forgatásán

Az Angel-A Franciaországban a mozilátogatók karácsonyi szeretetrohamára alapozhat, december 21-én mutatják be. Döbbenetes mennyiségű kópián, összesen 900 tekercsen kerül forgalmazásba. Összehasonlításképpen: a Sin City-t Franciaországban 521 kópián forgalmazták.

Időközben Besson dolgozik egy másik filmen is, az Arthur and the Minomoys című animációs filmet a tervek szerint a jövő évi cannes-i filmfesztiválon mutatják be. Az alkotás érdekessége, hogy a főszereplő kisfiú és az édesanyját alakító Mia Farrow animált figurákkal játszanak együtt a vásznon. A figuráknak olyan popsztárok kölcsönzik a hangjukat, mint David Bowie, Madonna vagy Snoop Dogg.