Amerikában a repülős, nálunk az autós film viszi a prímet a heti bemutatók közül. Míg a tengerentúl kedvező eredmények születtek szeptember utolsó előtti hetében, nálunk továbbra sincs sok oka az örömre a forgalmazóknak.

Ismét jó hétvégéje volt az amerikai forgalmazóknak és mozisoknak: két film is 20 millió dollár fölötti bevétellel nyitott. Néhányak meglepetésére Jodie Foster lenyomta a zombimenyasszonyt, a Légcsavar (Flightplan) szárnyalt az első helyre 24.6 millió dollárral, de nem sokkal lemaradva követi őt A halott menyasszony 20,1 millióval. A múlt heti nyertes, a Ha igaz volna... a harmadik helyre csúszott vissza.

A felmérések szerint A halott menyasszony-ra elsősorban családok ültek be az országos bemutató hétvégéjén. Tim Burton nem csak gyerekeknek szóló animációs filmje a forgalmazó elvárásai szerint a következő hetekben is jól fog teljesíteni, amikor a szájhagyománynak köszönhetően remélhetőleg több felnőtt is elmegy majd megnézni.

Kiemelkedően jó eredménnyel nyitott David Cronenberg új filmje, az Erőszakos múlt, amelyet még csak tizennégy moziban játszanak, de már több mint félmillió dolláros bevételt produkált, amely kiugróan magas, 36 000 dolláros mozinkénti átlagnak felel meg. A novemberben nálunk is moziba kerülő alkotás ezúttal talán a rendező kultfilmjeinek (Meztelen ebéd, Karambol) rajongóin túl szélesebb közönségre is számíthat majd, A Gyűrűk Ura trilógiával A kategóriás sztárrá avanzsált Viggo Mortensen neve valószínűleg sokakat becsábít majd a vetítőtermekbe.

A magyarországi forgalmazóknak és mozisoknak már kevesebb okuk van az örömre, mint amerikai társaiknak: a főváros mozibevételei ismét elmaradtak a tavaly ilyenkori eredményekhez képest.

A két lövöldözős bemutató, A szállító 2 és a Négy tesó közül az előbbi került ki győztesen; úgy tűnik, az autós üldözés és Jason Statham nagyobb vonzerőt jelentettek a budapesti nézők számára, mint Mark Wahlberg és a vérbosszú. A Luc Besson nevével fémjelzett alkotást majdnem 19 ezren megnézték a hétvégén, nem sokkal kevesebben, mint az első részt, amelyet a bemutató hétvégéjén 21 ezren láttak. A Négy tesó-ra alig 3600-an voltak kíváncsiak, ami különösen nyomorúságos szám, ha John Singleton korábbi sikerével, a Shaft-tal vetjük össze, amely Samuel L. Jackson nevével 24 ezer nézőt vonzott az első hétvégén.