Ötven éve hunyt el autóbalesetben James Dean. Az évforduló alkalmából összeállításunkban bemutatjuk a rebellis sztárokat, akik Hollywood szabályaira fittyet hányva száguldoznak, pusztítják magukat, alkotnak és zúznak.

James Dean 1931-1955

Lázadó a vásznon: A 24 éves korában elhunyt Deannek nem sok idő adatott meg filmeket készíteni, annál döbbenetesebb, hogy alakításai máig mekkora hatást gyakorolnak a közönségre és a mostani generáció színészeire. Alig egy év leforgása alatt három nagyjátékfilmben játszott főszerepet, mindegyikben meg nem értett, kívülálló, de magabiztos figurát.

Első jelentős szerepét az Édentől keletre című Elia Kazan filmben azért kapta, mert A vágy villamosa rendezője a következő Brando-t vélte megsejteni a fiatal fiúban. Dean figurája, Cal Trask, bajkeverő tinédzser, aki fivérével verseng apjuk szeretetéért.

Az Ok nélkül lázadó-ban továbbfejlesztette a magányos, zavarodott fiatal figuráját. A családjával és a világgal harcban álló fiú valójában csak szeretetre vágyik, de a körülmények lehetetlenné teszik, hogy ezt kimutassa, ezért agresszivitással leplezi félelmeit és sérülékenységét. Nem csak saját kortársai azonosultak a Dean által megformált szereppel, azóta több generáció fiataljainak kultfilmjévé vált az alkotás.

Dean utolsó szerepe, Jett Rink volt Az óriás című filmben. Nincstelen texasi cowboy-t alakított, aki alacsony társadalmi státusa miatt nem kaphatja meg a lányt (Elizabeth Taylor), akit szeret. Azonban miután olajat talál egy darabka örökölt földön, multimilliomos lesz belőle.


Lázadó az életben: Dean az életben is nagyon hasonló figura volt, mint a vásznon, amely minden bizonnyal összefüggésben állt nehéz gyerekkorával. Édesanyja kilenc éves korában meghalt, onnantól kezdve apja helyett nagybátyja nevelte. Az érzékeny fiú kifelé keménynek mutatkozott; Elizabeth Taylor mondta róla: "Nagyon félt attól, hogy megbántják. Nem mert megnyílni, nehogy ellene fordítsák és kihasználják gyengeségét."

Szeretetéhségét kreatív tevékenységekben és a siker hajszolásában oldotta fel. Tizenhét éves korában így írt önmagáról és nagyravágyó terveiről: "Olyan sokféle művészeti forma létezik, hogy nehéz lenne elbukni. És ha mégis megesne, még akkor is rengeteg dolgot csinálhatnék; ott a gazdálkodás, a sport, a tudomány, a geológia, az edzés, a zenetanítás. Megvan bennem a képesség, és tudom, hogy ha fejlesztem magam, utolérhetetlen leszek. Az embernek kell hogy legyen önbizalma."

Dean kiskorától vonzódott a motorokhoz és autókhoz. A fiú, akinek a mottója úgy szólt, hogy "Álmodj, mintha örökké élnél. Élj, mintha ma meghalnál", az első filmszerepéért kapott gázsiból Porschét vett magának, és egy autóversenyre száguldva halálos autóbalesetet szenvedett.

Klasszikus jelenet: Az óriás-ban a részeg és talpig olajos Jett botrányt csinál reménytelen szerelme és férje házánál. Miután kijelenti, hogy "Több pénzem lesz, mint amennyit valaha el tudott képzelni!", behúz egyet a dühöngő férjnek, majd elhajt. A jelenetet végignéző nagybácsi szenvtelenül szól oda a férjnek: "Réges-rég le kellett volna lőnöd ezt a kölyköt. Most már túl gazdag hozzá, hogy megöld."