Az amerikai közönség továbbra is Jodie Fosterre a legkíváncsibb, Polanski filmjét viszont tűntetően elkerülik a nézők. A hazai lanyha moziba járási kedv nem élénkült meg ezen a hétvégén sem; azok közül, akik a szórakozásnak mégis ezt a formáját választották, legtöbben horror és népirtás helyett a csajozós vígjátékra voltak kíváncsiak.

Amerikában továbbra is az élen repül Jodie Foster a Légcsavar-ral, a film a bemutató második hetében 15 millió dollárt kaszált. A második helyen azonban változás történt: a Serenity című sci-fi (hazai bemutató: november 24.) nemcsak a kritikusok, hanem a közönség rokonszenvét is elnyerte, és több mint 10 millió dollár bevételt hozott az első hétvégén.

A harmadik és negyedik helyen két agyasabb alkotást üdvözölhetünk. A halott menyasszony tisztességesen tartja magát, eddig összesen 32,9 millió dolláros bevételnél tart. Negyedik helyre jött fel Cronenberg Erőszakos múlt című drámája, amely a múlt heti erős nyitás után nem okozott meglepetést. Az ötödik helyezett ismét egy hamisítatlan hollywoodi film, a Sin City-vel és a Fantasztikus négyes-sel az akcióbabák klubjához csatlakozó Jessica Alba nevével fémjelzett Into the Blue 7 millió dollárt hozott a konyhára.

Némiképp meglepő eredmény, hogy Polanski Twist Olivér-je nagyon rosszul teljesített az országos bemutató hétvégéjén. Úgy tűnik, az amerikai közönség végleg elpártolt a perverznek tartott rendezőtől, aki még egy könnyfacsaró klasszikus megfilmesítésével sem tudta visszaédesgetni magához a nézőket. A filmet elképesztően gyér, mozinként 779 dollár átlagos bevétel mellett vetítették.

Úgy fest, a budapesti nézők továbbra is találnak maguknak más szabadidős elfoglaltságot a moziba járás helyett: október első hétvégéjén a tavaly ilyenkori nézőszámnál 20%-kal kevesebben mentek moziba.

Az egyetlen igazi felüdülést ígérő heti premierfilmre, az Ünneprontók ünnepé-re 12 ezren voltak kíváncsiak. Az Egyesült Államokban a film több mint 200 millió dollárt kaszált, és ezzel az idei harmadik legmagasabb bevételt érte el a Csillagok háborúja befejező epizódja és a Világok harca mögött. Ha a szájhagyomány kedvez az Owen Wilson és Vince Vaughn nevével fémjelzett vígjátéknak, még tűrhető eredményt érhet el nálunk is.

Hiába figyelmeztettünk mindenkit, hogy ne nézze meg A rettegés háza című kísértet-horrort, csaknem 7 ezren mégis jegyet váltottak rá, amely így jobb eredményt ért el az első hétvégén, mint a legutóbb bemutatott horror, a két hete mozikban látható Fekete víz, amelyet az első hétvégén 5 ezren néztek meg.

A harmadik premierfilmet, az 1994-es ruandai tömegmészárlás eseményeit feldolgozó Hotel Ruandá-t 2700-an tekintették meg, amely az alacsony kópiaszám mellett tisztes eredményt jelent.