Összeállításunk is kiválóan rávilágít a tényre, hogy Budapest csak igen ritkán jelenik meg a filmvásznon, nemzetközi produkciókban Budapestként. A kevés kivétel egyike az Eddie Murphy és Owen Wilson főszereplésével forgatott badarság, az Én, a kém, amelyben a két főhős egy illegális fegyvercsempész nyomába ered fővárosunkban. Nincs nehéz dolguk persze, hiszen a gazember egész egyszerűen a Várban lakik. Csüngés a Lánchídon, szobafoglalás "magyarul" a Gellért Szállóban és hasonló mókás kalandok, amelyeken a világ többi része nem szórakozott olyan jól, mint a helyszíneket örömmel felismerő magyarok.

Forrás: InterCom
Owen Wilson és Eddie Murphy a budai rakparton autókázik

Szuperprodukciónak semmiképpen sem nevezhetjük az Oroszlánbarlang című kiválóságot, amelyet egy az egyben hazánkban forgattak jórészt magyar stábbal, de még nálunk is csak a videotékák polcáig jutott. A forgatásról készült blog mindenesetre mókás képeket tartalmaz a magyar származású roma fiatalt (!) alakító Stephen Dorffról az Iguana étteremben vagy a Széchenyi-fürdőben, valamint a magyar szereplőkről: Gyabronka Józsefről és Görög Zitáról.

Forrás: [origo]
Görög Zita egy magyar szekrény előtt sokszor

Napjainkban is tart még az Eragon című kalandfilm forgatása főként Budapest vonzáskörzetében. John Malkovich, Jeremy Irons és Dijmon Hounsou mellett az igazi főszereplő egy hatalmas sárkány... és a Munkaügyi Főfelügyelőség, akik számos feketemunkásra akadtak a forgatáson. Belső informátorunk szerint Malkovich csak húzónév, karaktere tíz perc után meghal a filmben, ennek megfelelően csak egy napot forgatott hazánkban, míg Jeremy Irons három napig bírta. Malkovich-nak egyébként nem ez az első magyarországi kalandja, három éve itt forgatta a Napoleon című francia tévéfilmet is, amelynek további főszerepeiben Gérard Dépardieu-t és Isabella Rossellinit is láthattuk.

Életrajzi kosztümös dráma a Copying Beethoven is, amelynek utolsó kockáit május végén vették fel hazánkban. A zeneszerző sokadik filmes megjelenítése ezúttal Ed Harrisnek jutott, a stáb pedig Budapesten kívül Kecskeméten és Sopronban is megfordult. Az Agnieszka Holland rendezésében készült történet jövő év elején kerül a mozikba.

Forrás: [origo]
Ed Harris egy magyar szobában bosszankodik

Természetesen nem hiányozhat összeállításunkból az egyetlen magyar rendező, akinek a kedvéért világsztárok fordulnak meg Budapesten. Szabó István legutóbb Annette Beninget segítette hozzá számos elismeréshez a Csodálatos Júliá-val, melyet részben itt forgattak, bár a történet Londonban játszódik. Kifejezetten Magyarországhoz kötődött viszont A napfény íze, amelyben Ralph Fiennes alakított három generációnyi magyart Rachel Weisz, Jennifer Ehle, Deborah Kara Unger és William Hurt társaságában jellegzetes budapesti helyszíneken.

Scarlett Johansson a lánchídon sétál

Gárdos Éva számos sikeres film (például a Törzsvendég, az Agnes Browne vagy itthon A miniszter félrelép) vágójaként csinált karriert Hollywoodban, miután '56-ban az Egyesült Államokba költözött a családja. Saját története szolgáltatta a témát első rendezéséhez: az Amerikai rapszódiá-ban Scarlett Johansson alakítja a magát az USA-ban és Budapesten is idegennek érző tizenévest. A film képsorait nézve lehet bosszankodni, hogy 2000-ben még nem ismertük a Duna-parton bóklászó Scarlettet, de mostantól érdemes nyitva tartani a szemünket, hogy kit rejthet egy-egy budapesti útlezárás.

Onozó Róbert