Clint Eastwood nekilátott második világháborús filmje forgatásának, de egyszer csak észbe kapott: a téma nem egy, hanem két filmért kiált. Elkészített hát egy második, az elsőt kiegészítő filmet is. A két alkotást egyszerre mutatják be a mozikban.

A 75 éves Clint Eastwood a Millió dolláros bébi után ismét a rendezői székbe ült: háborús filmet forgat. A valós eseményeken alapuló film a második világháborús amerikai Ivo Dzsima-i partraszállást dolgozza fel. Eastwood eredetileg annak a hat katonának a történetét szerette volna elmesélni, akik felvonták az amerikai zászlót a szigeten, de a forgatás közben rájött, hogy filmje egyoldalúan közelíti meg a témát.

Nem jött zavarba, hanem gyorsan döntött: készít egy másik filmet is ugyanerről a témáról, csak éppen a japán oldalt helyezve a középpontba. Az első film a Flags of Our Fathers (Apáink zászlói), a másik a Lambs Before the Wind (Bárányok hátszélben) címet viseli.

A két alkotást egyszerre mutatják majd be az Egyesült Államokban jövő ősszel. Eastwood a Time magazinnak adott interjújában nem igazán tudta konkrétumokkal indokolni az ambiciózus vállalkozást: "Nem is tudom, néha egyszerűen megérzésed támad valamivel kapcsolatban. ... Ilyenkor hallgatnod kell az ösztöneidre."

A második filmmel kapcsolatos részletek még nem ismeretesek. Az első forgatókönyvét James Bradley regénye alapján Paul Haggis írta, aki többek közt a Millió dolláros bébi, illetve az új James Bond-film, a Casino Royale szerzője. A film egyik főszerepét a Billy Elliot-ban megismert ifjú angol színésztehetség, Jamie Bell játssza.

A '45 február-márciusban zajló Ivo Dzsima-i csatában, amelynek végére az amerikaiak elfoglalták a kis szigetet, hétezer amerikai és huszonkétezer japán katona veszítette életét. A megfelelően patetikus alapanyag feldolgozásával Eastwood ismét az Oscar-esélyesek csapatába kerülhet majd. A veterán színész-rendező idén Martin Scorsese elől happolta el a rendezői Oscart a Millió dolláros bébi-vel, amely már a második rendezői Oscarja, az elsőt a Nincs bocsánat-ért kapta '93-ban.