Harry Potter hozhatja csak el a megváltást

2005.11.14. 16:34

Amerikában a hétvégén mutatják majd be a Harry Potter és a Tűz Serlegét, amelyet az elmúlt időszak gyenge teljesítményei után a mozisok úgy várnak, mint a messiást. Addig is a hétvége eredményei még mindig lagymatag moziba járási kedvről tanúskodnak.

A Disney háza tája felől továbbra is vidám csipogás hallatszik, a múlt héten az elvárásokat felülmúlóan jól nyitó Csoda csibe tíz nap után átlépte a 80 millió dolláros határt, ami azt jelenti, hogy valószínűleg a komputeranimációs filmek esetében átlagosnak számító, kb. 160 millió dolláros összbevételt fog hozni.

A toplista második helyén is gyerekfilm áll, a Zathura cselekménye az egykori Jumanji-hoz hasonlóan egy társasjáték "megelevenedéséből" indul ki, amely két testvér intergalaktikus kalandozásához vezet. A film a várt 14 millió dolláros nyitást hozta. Nem meglepő módon a nézők 71%-a családokból állt.

A Miramax két egykori fenegyereke, Harvey és Bob Weinstein (produceri tevékenységüket dicséri például a Szerelmes Shakespeare és Az angol beteg) nemrégiben saját stúdiót alapított The Weinstein Company néven. Első dobásuk a Derailed című thriller, amelyben Jennifer Aniston és Clive Owen megcsalják egymással házastársaikat, aztán nagyot néznek, amikor valaki megzsarolja őket azzal, hogy árulkodni fog hitveseiknek a rosszalkodásról. A toplista harmadik helyét elfoglaló film, amelyet 22 millió dollárból forgattak, 12,8 millió dollárt hozott a hétvégén.

50 Cent megirigyelhette Eminemet és a 8 mérföld sikerét, mert most az ő élete alapján is filmet forgattak Get Rich or Die Tryin' címmel. Hétvégén az egyik Pittsburgh-közeli mozi levette műsoráról a filmet, miután az előtérben agyonlőttek egy férfit. Ez aligha ártott meg a bevételeknek, mégis csak 12,5 millió dollárt gyűjtött a film, amely ugyan megüti az elvárásokat, de ha az intenzív marketingkampányt és a 8 mérföld 51,2 milliós nyitását is figyelembe vesszük, akkor nem számít olyan erősnek.

Ötödik helyen a múlt héten meglepően jól nyitó (28,8 millió dollárral) Bőrnyakúak áll, amely a vegyes szájhagyománynak köszönhetően a második hétvégén már csak 12,3 millió dollárt hozott. A Keira Knightley nevével fémjelzett legújabb Büszkeség és balítélet-adaptáció a tizedik helyen nyitott, 2,8 millió dolláros bevétellel. A filmet egyelőre még csak 215 moziban játsszák, úgyhogy ez jó eredmény, de hogy a film hogyan teljesít, az majd a jövő héten esedékes országos bemutatót követően dől el.

Összességében a hétvége eredménye a már megszokott hervasztó tendenciát követi: a mozik a tavaly ilyenkorinál 15%-kal alacsonyabb összbevételt és 8%-kal alacsonyabb látogatószámot tudhatnak magukénak.

Budapesten a Grimm testvérekként pózoló Matt Damon és Heath Ledger, illetve a lövöldözős Doom sarkallta mozilátogatásra a legtöbb embert; 18, illetve 11 millió forintos bevétellel a múlt heti nyertes Zorro legendájá-t a harmadik helyre szorították. A negyedik helyen álló Egy szoknya, egy nadrág már közelíti a 90 ezres budapesti nézőszámot. Az ötös toplista utolsó helyezettje John Cusack legújabb romantikus vígjátéka, a Kutyátlanok kíméljenek 7 ezer nézővel.

Görög Zita melle a szintén friss premier Fej vagy írás-ban kevesebb mint 5 ezer nézőt vonzott, nagyjából ugyanannyit, mint az Ütközések, amely húzónévként Sandra Bullockot és Matt Dillont tudta felmutatni. Az új filmek közül a palesztin öngyilkos merénylőkről szóló Mennyország most került még be a top 20-ba 1000 nézőjével. A Johanna és a Maszájok című filmekről - amelyek ennél gyengébben teljesítettek - egyelőre nincs pontos nézettségi adatunk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK