Szex, ivászat, ármány, kardforgatás, verselés. Ezek Rochester grófjának kedvenc időtöltései. Már megtekinthető az interneten az életét feldolgozó film előzetese, amelyben Johnny Depp kijelenti: nem fogtok kedvelni.

A The Libertine című film a 17. századi Anglia züllött arisztokráciájának világába kalauzolja a nézőket. Az idegenvezető Johnny Depp, pontosabban John Wilmot, Rochester második grófja. A hírhedt gróf fordulatos élete megfilmesítésért kiáltott: a költőként is működő Wilmot saját korában főképp szexuális kicsapongásairól volt híres, fiúcskákat és szűzlányokat egyforma előszeretettel rontott meg. Az italt sem megvető gróf önpusztító életmódja persze korai halálhoz vezetett, mindössze 33 éves volt, amikor különböző nemi betegségek következtében elhunyt.

Bár a gróf sokáig II. Károly kegyeltje volt, egy idő után kihúzta a gyufát az uralkodót sem kímélő gúnyverseivel és örökös párbajaival, és a király megvonta tőle támogatását. De addig is a kerítőjeként működött: szűzlányokat okított a király ízlése szerint való szexuális technikákra, majd "feltálalta" őket Károlynak.

Depp szokásához híven megint talált magának egy törvényen kívüli, nonkonform figurát; az egyetlen gond vele talán az, hogy míg Rochester grófja nem mondható szimpatikus alaknak, Deppet még ebben a szerepben is nehéz utálni. A gróf életének kalandjaiból szemezgető film egyik fő szála Wilmot és a színésznő, Elizabeth Barry szerelme. Barry szerepében Samantha Mortont láthatjuk, aki ezúttal természetesen hosszú fürtökben tündököl, de a magyar nézőknek ismerősebb lehet kopaszon, a Különvélemény egyik látnokaként. A királyt John Malkovich alakítja, aki egyben a film egyik producere is.

A The Libertine az Egyesült Államokban januárban, nálunk pedig tavasszal kerül a mozikba.