Clooney lenyúlta Coenék filmjét

2005.11.23. 13:16

Alighogy nagy sikerrel bemutatták George Clooney második rendezését, a Good Night, and Good Luckot, a szívtipró fenegyerek máris új fába vágja a fejszéjét: úgy döntött, maga rendezi meg a Coen testvérek által írt fekete komédiát.

George Clooney minden bizonnyal felbátorodott második rendezése, a Good Night, and Good Luck sikerén, mert úgy döntött, átvállalja annak a vígjátéknak a megrendezését, amelyet a Coen testvérek terveztek elkészíteni, de aztán más projektjeik miatt félretettek.

Clooney és a Coenek korábban már dolgoztak együtt a testvérek által rendezett és Clooney főszereplésével készült Ó, testvér, merre visz az utad? és a Kegyetlen bánásmód című filmeken. A Suburbicon forgatókönyvét a Coenek írták, és Clooneynak szántak benne egy szerepet, azonban mivel később letettek az elkészítéséről, Clooney úgy döntött, megcsinálja ő. Döntését azzal indokolja, hogy "nagyon izgalmas, nagyon vicces, nagyon sötét komédiáról van szó". A történetről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy egy rejtélyes gyilkosság körül bonyolódik.

Ahogy korábban már hírt adtunk róla, Clooney cseppet sem unatkozik mostanában: az USA-ban két hét múlva mutatják be a főszereplésével készült Syriana című politikai thrillert. A Robert Baer CIA-ügynök életén alapuló film az olajüzlethez kapcsolódó világméretű összefonódásokról szól. A színész nyilatkozata szerint ez volt életének legnehezebb forgatása. Az, hogy mintegy tizenöt kilót kellett híznia a szerephez, még csak a kezdet volt, a legnehezebb pillanat akkor jött el, amikor egy olyan jelenetet forgattak, amelyben az ügynököt egy székhez kötözik, szemét bekötik, majd fellökik a székkel együtt. Clooney beverte a hátát és fejét a felvétel közben, gerince megsérült, és több operációt kellett végrehajtani rajta.

A negyvennégy éves színész-rendező nem panaszkodhat viszont az Egy veszedelmes elme vallomásai-t követő második rendezői projektjének, a Good Night, and Good Luck-nak a fogadtatását illetően. Az Egyesült Államokban október közepe óta játszott 7 millió dollárból készült alkotás már 20 millió dollár bevételt hozott. A fekete-fehér film Amerikában játszódik az ötvenes években, és Edward Murrow igaz történetét dolgozza fel. A CBS tévécsatornán hírműsort szerkesztő riporter (David Strathairn) az amerikai tényfeltáró újságírás atyja, aki hírnevét a McCarthy szenátor ellen intézett bátor támadásaival alapozta meg. A filmben maga Clooney is szerepel, Murrow beosztottjai közt pedig Robert Downey Jr.-t is köszönthetjük. A hazai bemutató időpontja: 2006. február 9., az alkotás az [origo] filmklub premier előtti vetítésén is megtekinthető majd.

Akárcsak a Good Night, and Good Luck-ot, a legújabb, Clooney főszereplésével készülő filmet, a The Good German-t is Clooney és Steven Soderbergh közös cége, a Section 8 gyártja. Az utóbbi alkotás forgatása most zajlik, Soderbergh rendezi, a női főszerepet Cate Blanchett alakítja, Tobey Maguire egy mellékszerepben tűnik fel. A második világháborút követő időszakban, Berlinben játszódó filmben Clooney egy amerikai újságírót alakít, aki, miközben egykori szeretőjét próbálja megtalálni, gyilkossági ügybe keveredik. Clooney elragadtatással nyilatkozott filmbeli partneréről: "Cate pont olyan remek, amilyennek mondják: az a lány bármit el tud játszani!"

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK