Látogatás Tarantino agyában

2005.11.30. 23:26

Nézd meg a Ponyvaregény moziban nem látható részeit is! Az [origo] filmklubban most megtekinthetők a film végső változatából kimaradt jelenetek Tarantino kommentárjaival, illetve a forgatásról készült fél órás werkfilm, amelyben a film sztárjai is nyilatkoznak.

A kimaradt jeleneteket tartalmazó 24 perces rövidfilm Quentin Tarantino bevezetőjével kezdődik, amelyben elmondja, hogy bár nagyon szerette azt az öt jelenetet is, amelyet a végső verzióból kihagyott, a film hossza, illetve dramaturgiai okok miatt kénytelen volt lemondani róluk. Az egyes jelenetek előtt Tarantino részletesen is elmagyarázza, hogy melyiket miért hagyta ki, és hol szerepelnének, ha benne maradtak volna a filmben. Tarantino kommentárjai alatt magyar hangalámondás van, magukat a jeleneteket az eredeti hanggal hallhatjuk.

Forrás: [origo]
Quentin Tarantino a filmben | Nézd meg a kimaradt jeleneteket!

Az első jelenetben Vincent Vega (John Travolta) heroint vásárol Lance-től (Eric Stoltz). A filmben Vincent megjegyzést tesz rá, hogy egy barom megkarcolta a kocsiját, aztán már vége is a jelenetnek, ebben a hosszabb változatban viszont a dealer elmesél egy sztorit arról, hogy nemrégiben egy aljas benzinkutas miatt eltévedt egy ismeretlen városban. "Miféle világ az, amelyikben direkt rossz felé igazítják útba az embert?!" - hőbörög a fickó, miközben tetemes mennyiségű fehér port mér ki kuncsaftjának.

A második kimaradt rész akkor játszódik, amikor Vincent megérkezik Mia Wallace-hoz (Uma Thurman), hogy elvigye szórakozni. Marsellus felesége videokamerával a kezében kifaggatja Vincentet arról, hogy kiféle-miféle ember, mielőtt hajlandó lenne elmenni vele vacsorázni. A jelenet érdekessége, hogy a videokamerás részek tényleg Uma Thurman felvételei.

A harmadik jelenetről Tarantino a kommentárban azt mondja, hogy szerinte önmagában jobb, mint az a megkurtított változat, ami a filmben szerepel, de a film egészét tekintve kissé megakasztotta volna a ritmust. Butch (Bruce Willis) a végzetes bokszmeccs után egy taxiban ülve hazafelé utazik. A columbiai, akcentussal beszélő taxisnő arról faggatja, hogy milyen érzés embert ölni.

A negyedik, rövidke részletben Dick Miller beugró alakítását láthatjuk. Monster Joe-t, annak a roncstelepnek a tulajdonosát játssza, ahova Vincent, Jules (Samuel L. Jackson) és Mr. Wolf (Harvey Keitel) elszállítják az agydaraboktól tocsogó autót. Joe és Wolf viccelődnek egymással, majd Joe lánya addig nyaggatja Wolfot, amíg rá nem áll, hogy elvigye reggelizni. A filmben csak a jelenet legvége maradt benne, amikor Wolf és a lány már a telep bejárata előtt állnak, és bejelentik a gengsztereknek, hogy mennek reggelizni.

Az ötödik részlet Vincent és Mia közös vacsorájának a vágószoba padlóján kikötött darabkája. A Jack Rabbit Slim's-ben üldögélve amszterdami élményeikről dumálnak. A filmváltozatból is megtudtuk, hogy Vincent három évet élt Amszterdamban, Mia pedig minden évben egy hónapot tölt ott, de ebből a beszélgetésrészletből az is kiderül, hogy sokat lógtak ugyanabban a coffeeshopban, és merő véletlen, hogy sosem futottak össze.

Forrás: [origo]
John Travolta és Samuel L. Jackson | Nézd meg a werkfilmet!

Érdemes megnézni azt a magyar nyelvű 30 perces dokumentumfilmet is, amely rövid interjúkban a Ponyvaregény megszületésének körülményeit meséli el. Néhány kivételével az interjúk többsége még '93-ban, a film forgatása alatt készült. Szóba kerül Tarantino nehezen induló karrierjének kezdete, fény derül rá, hogy hogyan ismerkedett meg Laurence Benderrel, aki a Kutyaszorítóban óta összes filmjének producere, végignézhetjük, hogyan forgatták azt a jelenetet, amelyben Butch elgázolja Marsellust (Ving Rhames), és végül, de nem utolsósorban megszólalnak a Ponyvaregény sztárjai. A legérdekesebb ezekben az interjúrészletekben talán az, hogy ellentétben William Goldman forgatókönyvíró bölcsességével, miszerint Hollywood aranyszabálya, hogy "Senki nem tud semmit", ebben az esetben már a forgatás közben mindenki meg volt róla győződve, hogy a film hatalmas siker lesz. És lőn.

KAPCSOLÓDÓ CIKK