Potter az óceán mindkét partján elvarázsolta a közönséget: Amerikában már harmadik hete vezeti a bevételi toplistát, Budapesten pedig az első hétvégén több mint százezer nézőt vonzott a mozikba.

A kis varázslótanonc újabb rekordot döntött: már harmadik hete vezeti az amerikai mozibevételi listát, ami eddig még egyetlen filmnek sem sikerült idén. Igaz, az összbevétel viszonylag nagyot, 63%-ot esett vissza ezen a héten, de a három hét után 230 millió dollárnál tartó negyedik Potter-film így is a sorozat legsikeresebb darabja. Nem valószínű viszont, hogy sokáig trónol még az első pozícióban: a héten a Narnia krónikái-val, majd azután magával King Kong-gal kell megküzdenie.

A hétvégi összbevétel 1%-kal meghaladta a tavaly ilyenkorit, de ez nem elég ok az örömre, a tavalyitól 6%-kal elmaradó bevételeket már csak a King Kong tornázhatja fel egy kicsit.

Második helyen a friss Aeon Flux áll, amely Charlize Theron nevével próbálta a moziba csábítani a sci-fi rajongókat, de ebben csak mérsékelt sikert ért el, a 13,1 millió dolláros bevétel nem mondható túl ütősnek. A film egyik főszerepében egyébként a magyar származású Marton Csokast láthatjuk.

A toplista bronzérmese a Johnny Cash életét feldolgozó A nyughatatlan, amely összesen 68,8 millió dollárt hozott eddig. A harmadikról a negyedik helyre csúszott vissza a Dennis Quaid és Rene Russo főszereplésével készült családi vígjáték, a Yours, Mine and Ours, amely 10 nap alatt 34,6 millió dollár bevételt produkált. Az ötös toplistát a november 23-án bemutatott Just Friends című romantikus vígjáték zárja, amelynek ezen a hétvégén 5,9 millió dollár volt a bevétele, és ezzel összesen 21,4 millió dollárnál tart.

A Büszkeség és balítélet a nagyobb városokban négy hete nyitott, de az országos bemutató óta ez még csak a második hétvégéje volt. A Keira Knightley főszereplésével készült Jane Austen-adaptáció szépen teljesít: az előző hét óta csak 35%-kal csökkentek a bevételei, és a film összesen eddig 21,4 millió dollárt hozott. A 4,6 millió dolláros hétvégét zárt kosztümös film holtversenyben áll a Rent című musicallel, amely a második hétvégéje után összesen 23,9 milliónál tart.

A tízes lista utolsó három helyét a Csodacsibe (összesen 124,2 millió), a Derailed (összesen 32,8 millió) és az egy DJ és egy maffiahercegnő kalandjairól szóló In the Mix (összesen 8,6 millió) foglalja el.

Budapesten végre mosolyra szaladt a forgalmazók és mozisok utóbbi időben erősen sírásra görbülő szája: Harry Potter a várakozásoknak megfelelően varázslatos eredményeket produkált a kasszáknál. A hétvége bevétele 96%-kal múlta felül a tavaly ilyenkorit!

Akárcsak Amerikában, nálunk is a negyedik Potter-epizód lett az eddigi legsikeresebb, az első héten több mint 102 ezren izgultak a kis Harry kalandjain. Ez az idei második legjobb nyitás a budapesti mozikban a Csillagok háborúja befejező része után (amelyet 126 ezren néztek meg a bemutató hetében), s egyben minden idők ötödik legerősebb premierje (két Csillagok háborúja-epizód és két Gyűrűk Ura előzi meg a ranglistán).

A Csodacsibe a második helyen tartja magát több mint 10 ezer nézővel. A harmadik helyre kerülő Ha igaz volna... című romantikus vígjáték Reese Witherspoonnal és Mark Ruffalóval nem egészen 7000 nézőt vonzott, nagyjából ugyanannyit, mint két hete az Elizabethtown, de ez a szám meg sem közelíti a Doktor Szöszi eredményét, amely 20 ezer néző fölött nyitott.

A negyedik helyen a Grimm áll, amely úgy tűnik, belopta magát a budapesti nézők szívébe; már több mint 55 ezren megnézték az alkotást. Az ötödik helyet Cronenberg Viggo Mortensen főszereplésével készült thrillerje, az Erőszakos múlt foglalja el, amely eddig 12 600 nézőnél tart. Hatodik helyen az Egy szoknya, egy nadrág tartja magát, amely már múlt hétvégén átlépte a 100 ezer nézős álomhatárt.

Gárdos Péter új filmje, Az igazi Mikulás a hetedik helyen nyitott 2200 nézővel, ami nem ígér túl szép jövőt a filmnek, de még mindig szebbet, mint ami a rendező legutóbbi alkotására, A porcelánbabá-ra várt, amelyet csak 400-an néztek meg a bemutató hétvégéjén.

Az újra bemutatott Ponyvaregény és a svéd Hétköznapi mennyország 1300, illetve 900 fős közönségével nem került be a top tízbe. A nyolcadik helyen a Kevin Bacon és Colin Firth nevével fémjelzett Az igazság fogságában című Egoyan-film áll, amely a múlt heti erős nyitás után lassan eléri a tízezres nézőszámot, a kilencediken pedig az Ördögűzés Emily Rose üdvéért, amelyet a hétvégén 1700-an néztek meg.

Bujdosó Bori