Hamarosan a mozikba érkezik a Narnia krónikái című fantasztikus mese, amelyben négy kisgyerek, a Fehér Boszorkány, a beszélő oroszlán és más titokzatos lények kalandjainak lehetünk részesei. Az [origo] olvasói előtt viszont már most feltárul a ruhásszekrényen túl megbújó titokzatos világ abban a tízperces filmrészletben, amely csak nálunk tekinthető meg.

C. S. Lewis munkássága nálunk nem túl széles körben ismert, legtöbben a '93-as Árnyékország című filmből emlékezhetnek alakjára. A megkapó filmben, amely főleg Lewis és felesége, Joy kapcsolatára koncentrált, Anthony Hopkins alakított az irodalmárt. Az Oxfordi Egyetemen angol irodalmat és nyelvészetet oktató Lewist elsősorban keresztény szerzőként tartják számon. Egyik leghíresebb írása, a The Screwtape Letters, amely magyarul is megjelent Csűrcsavar levelei címmel, egy tapasztalt démon és tanítványa levelezése, melyben a mester a bűnre való kísértés trükkjeire tanítja diákját.

A Narnia krónikái Lewis hétkötetes meseregénye, amely fantáziavilágának gazdagságát és részletes kidolgozottságát tekintve Tolkien A Gyűrűk Ura-trilógiájára emlékeztet. Valószínűleg nem véletlen a hasonlóság, hiszen Tolkien és Lewis jó barátok voltak, akik más írókkal együtt tizenhat éven át hetente többször találkoztak a Lewis által alapított irodalmi kör ülésein. A hithű katolikus Tolkien volt az is, akinek hatására Lewis megtért. Ezt az élményt szokásos szellemesen frappáns stílusában így írta le: "Amikor elindultunk [motorbiciklin a Whipsnade állatkertbe], nem hittem, hogy Jézus Krisztus Isten fia volt, amikor odaértünk az állatkerthez, már hittem." Végső soron a fordulatos kalandokon keresztül a Narnia krónikái is a hit és a jóság alapvető témáiról szól.

Lewis először Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény-t írta meg, és 1950-ben ez is jelent meg elsőként a sorozatból, de kronológiailag ez a második a hét történet közül. A mese főszereplője négy testvér, akiket a második világháborúban Londonból vidékre küldenek, hogy biztonságban legyenek a németek bombatámadásaitól. A vidéki házban egy ruhásszekrényt találnak, amelyből átjáró vezet Narnia csodálatos világába. A beszélő állatokkal, faunokkal és egyéb varázslatos lényekkel benépesített világban a gonosz Fehér Boszorkány uralkodik, aki már évszázadok óta jeges telet varázsolt Narniára. A jövendölés szerint a gyerekek feladata, hogy megküzdjenek a boszorkánnyal, és véget vessenek az örök télnek.

tízperces filmrészlet német vadászgépek és óvóhelyre menekülő kisgyerekek rémisztő látványával kezdődik, amelyet a nyugalmas, elhagyatott vidéki ház képei követnek. Ahogy a gyerekek átlépnek a szekrényben rejlő kapun, feltárul a varázsbirodalom, amelyben először egy beszélő hóddal és egy faunnal találkoznak, majd megismerkednek Aslannal, az oroszlánnal, aki felvilágosítja őket küldetésükről. Hamarosan maga a Fehér Boszorkány is megjelenik, akit Tilda Swinton alakít. Az utolsó percekben már a Boszorkány és a gyerekek segítségével hadba induló Aslan serege közt dúló háború forgatagának képeit láthatjuk.

A film magyarországi bemutatója december 22-én lesz, de ha velünk játszol, az [origo] filmklub premier előtti vetítésén már december 21-én megnézheted.