Kész, vége, innentől többé nem szeretném hallani, hogy a magyar közönségfilm műfaját fel kell támasztani, a becsületét vissza kell szerezni, új magyar sztárokat kell nevelni. Megtörtént. És ehhez nem a régi klasszikusok újrahasznosítása kellett, nem a Heti hetes szereplőinek százszor lenyúzott bőre, nem Koltai Róbert 15 éve változatlan figurája, és végképp nem Kern András csupasz feneke.

Az kellett, hogy észrevétlenül kialakuljon egy filmes réteg, amelyik a szakmáját komolyan veszi. Amelyik megtanult filmet készíteni - főleg reklámokból. Herendi Gábor (Valami Amerika), Antal Nimród (Kontroll), Bergendy Péter (Állítsátok meg Terézanyut!) után most itt van Goda Krisztina, és a Csak szex és más semmi. Egy újabb esélyes arra, hogy százezrek váltsanak jegyet a moziban magyar filmre.

Először is: már a plakát is rendben van. Rózsaszín, mert romantikus vígjáték, mert csajokról szól, és mert észre kell venni. Hárman vannak rajta, hogy ne legyen egyszerű, hogy konfliktust sejtessen. A háromból kettő jó nő, az egyik Dobó Kata, aki még mindig bomba, basszus. Hál' Istennek a pasi nem felé húz. A pasi (Csányi Sándor) szintén az abszolút "ügyeletes szívtipró". Szóval, momentán nem jut eszembe olyan variáció, ami ennél nagyobbat szólhatna - a jó ízlés határain belül.

De a lényeg nem is ez, hanem hogy van-e mögötte valami, van-e mit eladni. Örömmel jelentem: van. És működik. Mindenekelőtt azért, mert van egy értékelhető forgatókönyve. Heller Gábor, Divinyi Réka és a rendező Goda Krisztina nemcsak a cselekményt építette fel rendesen (a műfaji szabályoknak megfelelően), de jelenetet is tudnak írni, karaktert is tudnak ábrázolni, poént is tudnak halmozni. Szóval képesek mindazt az alapot létrehozni, amiből már lehet egy jó filmet készíteni.

Pedig annyira egyszerűnek tűnik: Dóra, a 32 éves színházi dramaturg (Schell Judit) nagyot koppan, amikor kiderül, hogy barátja nős. Annyira kész van a hírtől, hogy a továbbiakban nem is óhajt kísérletezni a kapcsolatokkal. Csak gyereket szeretne még, amihez szex kell. Lakása van, jelentkező akad, a helyzet mégsem a megoldás, hanem a komplikációk felé tart.

Dóra a "lány a szomszédból". Általában hülyeséget csinál, kínos helyzetbe keveredik, csetlik-botlik - szóval egy igazi Bridget Jones, ha ez a címke nem lenne mára kínos. Szeretni kell, mert bájos, mert esendő, és mert tök jól néz ki, csak nem tudja. Schell Judit egyszer már játszotta a legjobb barátnőt, most övé minden pillanat. A legjobb barátnő pedig ezúttal Dobó Kata, akinek több jutott, mint a szokásos untermann-szerepkör: karaktere van. És ami még jobb: el tudja játszani, Dobó Kata jó.

Forrás: HungariCom
Dobó Kata, Csányi Sándor és Schell Judit | Sok kép a filmből

Egyébként mindenki más is jó: Csányi Sándor újra lenyűgözően laza, bár egyre kíváncsibb vagyok a Rokonok-ra, ahol ez nyilván nem lesz elég. Gesztesi Károly vicces - de nem ez a nagy szám, hanem hogy hiteles is. Seress Zoltánról nem először derül ki, hogy remek, de talán végre sokan észreveszik. Czapkó Antal kedvesen esetlen, Jordán Adél idegesítően buta, Sinkó Lászlónak pedig még mindig elég néhány pillanat. Az alakításokban nincs hiba.

A rendezés is korrekt, bár a ritmust nem mindig találja el. Viszont ennél többet számít, hogy érzelmet tud kelteni a nézőben. Megszeretteti a hőseit, és megszeretteti a filmet, hogy a teremből kijőve máris úgy érezzük: meg tudnánk nézni még egyszer. A Csak szex és más semmi tehát jóval több, mint amit a címe ígér - élmény.

Tinker Bella