Hála a Narnia Krónikáinak, az amerikai mozibevételek a magasba szöktek, olyannyira, hogy a valaha volt második legjobb decemberi hétvégét zárta a piac. A még csak néhány moziban játszott Brokeback Mountain és az Egy gésa emlékiratai is fergeteges sikert könyvelhetnek el.

Narnia Fehér Boszorkánya hatalmas hóvihart kavart az amerikai mozipénztáraknál: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény 67,1 millió dollárral nyitott, ezzel alaposan lekörözve A Gyűrűk Ura-trilógia első epizódját, amely 2001-ben 47,2 milliót termelt az első hétvégén. Úgy tűnik tehát, hogy C. S Lewis regénysorozatának adaptálása még Tolkienénél is nagyobb haszonnal kecsegtet, örülhet a Disney.

Ez volt idén a harmadik legerősebb nyitás Amerikában a Csillagok háborúja befejező része és a Harry Potter negyedik epizódja után. Potter három hetes tündöklésének ezzel vége, nem is közvetlenül a gyerekközönséget elszippantó Narnia mögé, hanem a harmadik helyre esett vissza a toplistán 10,3 milliós hétvégi bevételével. A második helyet 12 millióval a Sziriana, a George Clooney főszereplésével készült olajipari thriller foglalja el (hazai bemutató: 2006. február 23.).

A hétvége további két nagy nyertese a még csak öt moziban bemutatott Brokeback Mountain és a nyolc helyen játszott Egy gésa emlékiratai. Az előbbi Ang Lee-alkotás körül már hónapok óta zajlott a hírverés; a Jake Gyllenhaal és Heath Ledger főszereplésével készült meleg szerelmespárról szóló dráma remek ürügyet nyújtott a filmkritikusoknak, hogy az összes nagy amerikai lap hasábjain elmélkedéseket közöljenek a homoszexualitás filmes ábrázolásáról, és minden másról, ami ennek kapcsán eszükbe jutott. De a számok magukért beszélnek: a film 545 000 dollárt hozott, azaz mozinként 109 ezret. Ez nemcsak az év legmagasabb mozinkénti átlagbevétele, hanem a felnőtt dráma kategóriájában az eddig valaha elért legmagasabb eredmény.

A gésa nem sokkal maradt le a cowboyok mögött: az Arthur Golden bestselleréből készült film mozinként 84 000 dolláros eredményével az év második legjobb átlagát érte el, és összesen 673 000 dollárt hozott. Kérdés, hogy a szájhagyomány mennyire támogatja majd a további sikereket; az országos szinten két hét múlva bemutatásra kerülő alkotástól a kritikusok mindenesetre nem estek hasra.

A Johnny Cash életét feldolgozó A nyughatatlan továbbra is jelentős közönséget vonz, a negyedik helyen álló film 5,8 millió dollárt hozott a hétvégén, és ezzel a 28 millióból készült alkotás összesen már 77 milliós bevételt tudhat magáénak. Ötödik helyen a Yours, Mine and Ours című családi vígjáték áll Dennis Quaiddel, Rene Russóval és összesen 40,9 milliós bevétellel.

A Charlize Theron nevével fémjelzett "dögös csaj verekszik" tematikával operáló Aeon Flux nem sok jóra számíthat már: a második hétvégén 4,6 milliót termelő sci-fi a múlt heti másodikról a hatodik helyre esett vissza.

Végül itt a Weinstein-testvérek legfrissebb bemutatója, a Mrs. Henderson Presents, amelyben a megözvegyült Judi Dench Bob Hoskins segítségével meztelen lánykákat felvonultató revüszínházat alapít. A hat moziban bemutatott komédia összesen 58 000 dollárt, azaz mozinként csaknem 10 000 dolláros tisztességes bevételt produkált.

Bujdosó Bori