A King Kong film nem keltett akkora szenzációt a mozikban, mint a befogott óriásmajom New Yorkban. A nyitónap kétes teljesítménye alapján még nem dőlt el biztosan, hogy a gorilla elhasal vagy talpon marad a hétvégén.

Peter Jackson világszerte szerdán bemutatott King Kong-remake-je a várakozásoknál gyengébb eredményt produkált a mozikasszáknál. Az Egyesült Államokban 7500 moziban nyitó film 9,8 millió dollárt termelt az első napon, ami kifejezetten alacsony, 1300 dolláros mozinkénti átlagot jelent. A film Amerikán kívül 36 országban került bemutatásra - köztük nálunk is -, és ezekben összesen 8 millió dollárt hozott, tehát a szerdai összbevétel 17,8 millió dollár volt.

Hazánkban a szerdai bemutató napján Budapesten 4890-en tekintették meg a filmet, amelyet a forgalmazó UIP Dunafilm munkatársa "nem túl fényes" eredménynek nevezett. A forgalmazó akkor lenne elégedett, ha hétfőig országos szinten sikerülne elérniük a 100 ezres nézőszámot.

Kérdéses, hogy a gorilla képes lesz-e felvenni a versenyt Jackson előző nagyívű vállalkozásával, A Gyűrűk Ura-trilógia adaptációjával. A Gyűrű Szövetsége 2001-ben szintén szerdán nyitott Amerikában, és 18,2 milliót hozott az első nap.

Annak ellenére, hogy a King Kong-ot forgalmazó Universal korábban A Gyűrűk Urá-t állította mércének a film elé, a forgalmazási igazgató még most is bizakodó, és úgy véli, az a másfél millió néző, aki első nap kíváncsi volt a hatalmas majom kalandjaira, hírét viszi a filmnek, és a hétvégén jó eredményekre számíthatnak.

Egyelőre kétesélyes a King Kong sorsa: az erősen beharangozott nagy szerdai bemutatók általában az első hétvége bevételének 25-50%-át szokták produkálni a nyitónapon. Ha a majom hozza a papírformát, akkor bizony elbukik a hétvégén. De nem lehet mérget venni rá, hogy ez történik majd, hiszen sok tényező játszik közre a sikerben vagy a bukásban. Nagy jelentősége lehet például annak, hogy a King Kong még a jövő hétfőn kezdődő karácsonyi iskolai szünet előtt nyitott - ellentétben A Gyűrűk Ura-filmekkel -, így a forgalmazó nem is számíthatott annyi gyereknézőre, mint Jackson előző alkotásai esetében. Ráadásul az időjárás is borzasztó volt szerdán; valószínű, hogy sokan ezért döntöttek úgy, hogy inkább otthon maradnak és későbbre halasztják a film megnézését.

Persze az is megesett már, hogy egy film egyáltalán nem a fent említett 25-50%-os aránynak megfelelően teljesített. A legkirívóbb példa erre minden idők harmadik legsikeresebb filmje, a Shrek 2, amely a szerdai nyitás napján csak 11,8 millió dollárt hozott, majd a hétvégén 108 millió dollárig szárnyalt a bevétele.

Várni kell tehát hétfőig, hogy kiderüljön, a Universal temetheti-e a gorillát vagy sem, de az mindenesetre biztos, hogy a nagy majomnak össze kell szednie minden erejét ahhoz, hogy a 207 millió dollárból készült alkotás megtérüljön.