Elkészült a Mátrix alkotóinak új, jövőben játszódó filmje, a V for Vendetta. A Natalie Portman és "Smith ügynök" főszereplésével készült alkotás végleges előzetesében alaposabban is megismerhetjük a diktatórikus kormányt, amely ellen a főhősök fellázadnak.

A V for Vendetta (V mint vendetta) a képzeletbeli jövőben játszódik, amelyben Nagy-Britannia irányítását egy diktatórikus kormány ragadta magához, amely elnyomásban és rettegésben tartja a népet. Amikor a szelíd Evey-t megtámadják az utcán, a halálos veszélyből egy maszkot viselő idegen menti ki, akit csak V néven emlegetnek. A karizmatikus férfi, a 17. századi Guy Fawkes módszerét utánozva a levegőbe röpít néhány épületet Londonban, és átveszi a hatalmat a kormány tulajdonában lévő rádióhullámok fölött, arra biztatva a polgárokat, hogy keljenek föl a zsarnokság és az elnyomás ellen. Evey V segítőjéül szegődik a szabadságért és igazságért folyó harcban.

Az előzetesben megismerjük a velencei karnevál maszkjaihoz hasonló álarcban ténykedő V-t, akit a Mátrix-trilógia Smith ügynöke, Hugo Weaving alakít, és Evey-t, akit Natalie Portman formál meg. A színésznő már a májusi cannes-i filmfesztiválon is kopaszon jelent meg, mivel a szerep kedvéért lenyíratta a haját. Az embereinek videofonon utasításokat adó diktátort John Hurt (Éjféli expressz, Harry Potter és a bölcsek köve) alakítja. Feltűnik Stephen Rea is, aki a Síró játék főszereplője volt. Az előzetesben láthatjuk az egyenruhában masírozó katonai rendőrséget, amelynek tagjai elfogját Evey-t és megpróbálják megölni V-t. Arra is fény derül, hogy a kormány 100 ezer ártatlan ember haláláért felelős.

A Mátrix-trilógiát is jegyző Wachowski fivérek a forgatókönyvhöz a The Watchman és a From Hell írójának, Alan Moore-nak a képregényét használták alapnak. A V for Vendettá-t James McTeigue rendezte, akinek ez az első saját filmje, de rendezőasszisztensként A sithek bosszújá-nál és a Mátrix-nál szerzett tapasztalatokat.

Joel Silver, aki a Mátrix-filmeknek és a V for Vendettá-nak is producere volt, elmondta, hogy ez a film csak annyiban hasonlít a Mátrix-ra, hogy nagyon látványos, de a hangsúlyt itt inkább a városi környezetre helyezték, lesznek ugyan speciális effektusok, de ezúttal sokkal kevesebb számítógépes animációt alkalmaznak.

Az angol-német koprodukcióban készült filmet Londonban és Berlinben forgatták, az amerikai bemutató 2006. március 17-én lesz.