Apokalipszis a neten

2005.12.22. 12:45

Miután Mel Gibson legutóbb azzal sokkolta a nézőket, hogy nagyközeliben megmutatta Jézus korbácsütésektől felszántott bőrét, a színész-rendező emeli a tétet: új filmje az emberáldozatairól híres maja birodalom fennállása idején játszódik. A jövő nyáron a hazai mozikba érkező Apocalypto előzetese már megtekinthető az interneten.

Gibson előző rendezése, A passió minden idők legsikeresebb független filmje lett, a nézőket nem zavarta, hogy a dialógusok arámi és latin nyelven zajlottak. Talán most sem lesz a siker gátja, hogy a maja birodalomban játszódó Apocalypto párbeszédei egy ősi maja nyelvjárásban hangzanak el.

A Gibson nyilatkozata szerint "erős gyomrú" nézőknek szánt akciófilm történetéről a rendező annyit árult el, hogy egy maja családfőről szól, akinek hihetetlen akadályokat kell leküzdenie ahhoz, hogy megőrizhesse azt, ami számára a legértékesebb. Az előzetes inkább a film hangulatáról, mintsem a történet részleteiről árul el sokat: látjuk az őserdőben magasló maja piramisokat, az épületek jellegzetes díszítéseit, a maják festményeit, majd magukat az indián törzs tagjait. A főhőst dárdás férfiak kergetik a dzsungelben, ahonnan egyszer csak egy fekete párduc ugrik elő. Közben megpillantjuk a hős szépséges kedvesét is, aki gyereket vár. Az előzetes végén a törzsfőnököt látjuk hátulról, aki egy piramis tetején állva szól népéhez.

A rendező egyben a forgatókönyv társszerzője és a film producere is, de színészként nem vállal benne szerepet. A görögül "új kezdet"-et jelentő Apocalypto főszerepeinek többségét indiánok és mexikóvárosiak alakítják. A forgatás novemberben kezdődött, és a mexikói turisztikai iparban dolgozók reményei szerint összesen kb. 20 millió dollár bevételt jelent majd a mexikói gazdaság számára.

A forgatókönyvhöz Gibson a maják szent szövegeit és 18. századi spanyol hódítók írásait tanulmányozta, de nyilatkozata szerint a történet nagy részét csak úgy kitalálta. "Utána egyeztettem történészekkel és régészekkel, és nem tévedtem túl nagyokat."

A film itthon a Budapest Film forgalmazásában kerül a mozikba jövő nyáron.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK