Már az év kezdetén kiderült, hogy természeti katasztrófákért és terroristatámadásokért nem kell a moziba menni. Talán éppen ezért volt fogékonyabb idén a közönség a vígjátékokra, a romantikus filmekre és a művészi értéket is képviselő alkotásokra. Visszatekintésünk a 2005-ös moziévre tisztelettel adózik a bátor karrierlépéseknek, a legjobb színészi alakításoknak, a legérzékibb ajkaknak és a legemlékezetesebb táncjeleneteknek. Nem kíméljük viszont a szemérmetlen filmposzter-koppintásokat, a tehetségüket aprópénzre váltó Oscar-díjasokat, a szereposztói tévedéseket, valamint a röhejes akcentusokat. Tarts velünk a nosztalgiázásban 66 kategórián keresztül, és a végén döntsük el együtt, hogy jó év volt-e 2005 a filmrajongóknak!

(Összeállításunk a 2005. január 1. és december 31. között Magyarországon a mozikban vagy filmfesztiválokon több ízben vetített, esetlegesen csak DVD-n kiadott alkotásokra korlátozódik, a kivételeket jelezzük.)

Legjobb mozifilm
Kritikusaink összesített véleménye szerint 2005 legjobb filmje az Édes vízi élet, ha viszont személyes kedvenceiket összeadjuk, akkor kiderül, hogy szép számmal érkeztek jó filmek idén is a magyar mozikba.

Bujdosó BoriGyárfás Dóra
1. Édes vízi élet
2. Aviátor
3. Hervadó virágok
4. Az igazság fogságában
5. 2046
1. Bin-jip - Lopakodó lelkek
2. Oldboy
3. A bukás
4. Ünneprontók ünnepe
5. Hétköznapi mennyország


dr. IgóOnozó Róbert
1. Vera Drake
2. Repülő tőrök klánja
3. A bukás
4. Oldboy
5. Gyilkos labda
1. 2046
2. Edukators
3. Kerülőutak
4. Erőszakos múlt
5. Batman: Kezdődik!


Varga FerencWittinger György
1. Durr, durr és csók
2. Édes vízi élet
3. Hervadó virágok
4. Az igazság fogságában
5. Tiszta
1. A Sith-ek bosszúja
2. Édes vízi élet
3. Hosszú jegyesség
4. A bukás
5. A halott menyasszony


+ + +

Legjobb csak DVD-n megjelent film
Miért láthattuk Adam Sandler összes gagyiját moziban, de a két jó filmjét viszont nem (a másik a Kótyagos szerelem volt)? Jude Law öt idei filmje közül miért a legérdekesebb maradt ki a moziforgalmazásból? Miért tartózkodnak a magyar forgalmazók az úgynevezett "botrányfilmektől"? A válaszokat nem tudjuk, de a következő filmekért ajánljuk a helyi videotéka felkeresését.

1. I Heart Huckabees
2. Születés
3. Torta
4. 9 dal
5. Spangol

+ + +

Legjobb film, ami nem találja útját a magyar mozikba
Az előző kategóriával szemben annyival jobb a helyzet, hogy a következő, általunk már ötcsillagosra tesztelt filmek még befuthatnak 2006-ban a mozikba. Annyival rosszabb viszont, hogy lehet, hogy még a tékákba se fognak.

Forrás: [origo]
Innocence

1. Thumbsucker
2. The Squid and the Whale
3. Somersault
4. Keane
5. Innocence

+ + +

Legjobb európai film
Németország ismét megszerezte a legjobb európai film trófeáját és az ezüstérmet is, beelőzve ezzel a spanyol Oscar-nyertest és egy elképesztően depresszív török mesterművet. A kelet-európai viszonyokat bravúrosan karikírozó cseh dokumentumfilm egyelőre csak a Titanic-filmfesztiválon volt látható.

1. A bukás - Hitler utolsó napjai (Németország)
2. Edukators (Németország)
3. A belső tenger (Spanyolország)
4. Messze (Törökország)
5. Cseh álom (Csehország)

+ + +

Legjobb magyar film
Egészen decemberig kellett várnunk egy mindenkit lenyűgöző közönségfilmre, addig pedig csemegézhettünk a filmszemle lagymatag felhozatalából, vagy dagaszthattuk a Sorstalanság nézőszámát. Az idei magyar filmes felhozatalról lásd Vigyázat, gagyi! című kapcsolódó cikkünket!

1. Csak szex és más semmi
2. Johanna
3. Fekete kefe
4. A fény ösvényei
5. Dallas Pashamende