Francia kapcsolatok

2006.01.03. 17:02

A hitchcocki feszültség és a Woody Allen-i pszichoanalitikus humor találkozik a többszörös díjnyertes francia drámában. Történet két egykori szeretőről, akiknek már rég külön utakon fut az életük. Vagy mégsem? Ha szeretnéd megnézni a humoros, életszagú drámát, amelyben Catherine Deneuve pszichiáternőt alakít, játssz velünk, és nyerj jegyet a Ha te nem lennél premier előtti vetítésére az [origo] filmklubba.

Amikor a Ha te nem lennél-t tervezte, Arnaud Desplechin szeme előtt az lebegett, hogy végre egy igazi melodrámát kéne csinálni, ami nem olyan udvariaskodó, mint a mai filmek többsége, hanem a valós életet adja vissza. Nem kell megijedni, a francia rendező elképzelése az életről nem olyan, mint a dán dogmafilmeseké, nyomasztó borzalmak helyett életszerű, nyers humorral átitatott történetet mesél el. Desplechin számára a színészei a legfontosabbak, a főszerepekre nem nagy sztárokat, hanem olyan színészegyéniségeket választott, akik képesek elhitetni a nézőkkel, hogy a valóságot látják, ő pedig fő feladatának azt tekintette, hogy az alakítások legjavát mentse át a filmbe.

Forrás: Best Hollywood
Emmanuelle Devos és Mathieu Amalric

A történet két szálon halad: az egyik főhőse Nora (Emmanuelle Devos), a harmincöt éves nő, aki már a harmadik házasságára készül. Két emberért felelős, egyik korábbi kapcsolatából született tizenegy éves kisfiáért, Eliasért, és rákban haldokló idős édesapjáért, aki egykor híres író volt. A másik szál Nora egyik régebbi szeretőjének, a hegedűművész Ismaelnek (Mathieu Amalric) a története, aki különös figura (hogy csak a szolidabb furcsaságai egyikét említsük, a pulóvere ujjára húzva hordja a karóráját - akárcsak a film rendezője), és bár alapvetően normális, különc viselkedésével sikerül elmegyógyintézetbe záratnia magát. A kórház egyik orvosát Catherine Deneuve alakítja, akit Ismael terápiás beszélgetéseik során megpróbál rávenni, hogy eressze el az intézményből. Amikor Nora kitalálja, hogy Ismael örökbe fogadhatná Eliast, a két ember sorsa ismét összefonódik.

Forrás: Best Hollywood
Mathieu Amalric és Catherine Deneuve

Desplechin korábbi filmjei (Az őrszem, Összeveszésem története..., Esther Kahn) nem igazán kaptak nyilvánosságot Magyarországon, de most itt az alkalom, hogy megismerkedjünk ennek az érzékeny rendezőnek az alkotásával, aki nyilvánvaló szeretettel beszél filmje figuráiról: "Azt szeretem, hogy a két figurának szüksége van egymásra. Mivel Nora életpályája nagyon nehéz, jó, hogy ott van neki ez a kis ördög Ismael személyében, aki feldobja a napjait. Amikor találkoznak a pszichiátrián, Nora békésnek tűnik, majd hirtelen átmegy kislányba, és rosszalkodni kezd. Fontos számára ez a kapcsolat, mert nélküle túl sötét lenne az élete. Másrészről Ismael élete pedig sokkal üresebb lenne Nora nélkül."

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a C) válasz volt:

Catherine Deneuve-nek Marcello Mastroiannival van közös gyermeke.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt január 11-én szerdán 20 órára a Puskin mozi nagytermébe. (1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 18.)

Ambrózy Anna, Bakonyi Aladár, Baráth Balázs, Bártfay Artúr, Benedek Márta, Bokros Ildikó, Borza Sándor, Böröndi Balázs, Brenner Renáta, Czeglédi Zsolt, Dragonya Dóra, Érsek Zsófia, Farkas Renáta, Fodor Barbara, Fodor Szilárd, Forgács Ágnes, Gargya Gabriella, Gohér Tímea, Grossz Ádám, Hambalkó Edit, Heine Tímea, Idrányi Csilla, Illés Imre, Kádár Péter, Kákonyi Csilla, Kálóczi Andrea, Kéger Ildikó, Kelemen Nóra, Kéri Lehel, Kertai Katalin, Keszei Veronika, Kibédi Zsuzsa, Király Gellért, Kohári Katalin, Kovács Györgyné, Kovács József, Könyves Tóth Zsuzsanna, Kristóf Boglárka, Kunkli Zoltán, Lavrencsik Dávid, Lobenwein Katalin, Lovack Rita, Magyar Ágnes, Magyar Márton, Mándy Péter, Miklósfalvy Mária, Móri Orsolya, Nagy Bernadett, Nagy Márton, Nagyné Barta Mónika, Nyulászi Eszter, Okos Ágnes, Óré Adrienn, Osváth Andrea, Pál Krisztina, Péter Zoltán, Plaszko Márta, Röhricht Erika, Siket Lóránt, Soczó Katalin, Steiner Erika, Szólya Ildikó, Tábori Mátyás, Telkes Árpád, Tóth Tibor, Tölgyesi Krisztina, Török Zita, Vadkerti Tóth Erzsébet, Varga Sonja, Várteréz Piroska, Végső Viola, Vesztergom Andrea, Vlasits Katalin, Votisky András, Wittner Éva, Wolfné Trombitás  Klára, Zádori Viktória, Zsigmond András

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne csüggedj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!