Normális család persze nem létezik, de van, akit olyan emberekkel való életközösségre kényszerít a sors, akik még Gerald Durrell rokonait vagy a Tenenbaumokat is megszégyenítik. Például a tizenéves Augustent, akinek az anyja mániás depressziós, a nevelőapja egy onanizálási mániában szenvedő pszichiáter, mostohatestvére elektrosokkokat osztogat, első szerelme pedig fogadott bátyja, egy homoszexuális pedofil. Az igaz történetből vígjáték készült.

Augusten Burroughs önéletrajzi regénye, a Running with Scissors 2002-ben jelent meg. Három évvel később a regényben Finch néven szereplő Turcotte család beperelte az írót, amiért rossz színben tüntette fel őket írásában. Hogy mi igazság és mi fikció a hetvenes években Massachusettsben felnövő Burroughs visszaemlékezéseiből, azt nehéz eldönteni, mert a történet szinte csupa hihetetlen, sokszor humoros, de legalább annyiszor hajmeresztő eseményből áll.

Az író anyja egy mániás depresszióban szenvedő költőnő volt, apja egykori filozófiaprofesszor, aki alkoholista lett. A labilis anya úgy döntött, nem tudja ellátni szülői feladatait, és örökbe adta a fiát saját pszichiáterének, dr. Rodolph Turcotte-nak. Hamar kiderült, hogy az örökbe fogadó család még a vér szerintinél is problémásabb - finoman szólva. A pszichiáter - akitől később megvonták praktizálási engedélyét - nyakló nélkül adta pácienseinek és a 13 éves Augustennek a különféle nyugtatókat és egyéb gyógyszereket. Kedvenc elfoglaltsága az önkielégítés volt, és az ezzel kapcsolatos élményeit és teóriáit előszeretettel meg is osztotta a kisfiúval. A család többi tagja sem volt éppen kiegyensúlyozott, a doktor felesége rendszeres dührohamaival terrorizálta a családtagokat, a lányai pedig elektrosokk-gépekkel játszadozva töltötték napjaikat, amíg egyikük össze nem omlott, és azt képzelte, hogy elhunyt macskája feltámadt. Mindez semmi nem volt a pszichiáter egyik ex-pácienséhez képest, akit a doki fiának fogadott és a házához tartozó kertben egy pajtában szállásolt el. A harminchárom éves homoszexuális pedofil Augusten megérkezésekor egyből szemet vetett a fiúra, és kettejük közt sajátos viszony szövődött. (Nem teljesen meglepő módon a fiú felnőttkorára homoszexuális lett.)

A rendhagyó kamasztörténet megfilmesítésért kiáltott, és Ryan Murphy le is csapott rá. Murphy az írója és egyik rendezője a Kés/alatt (Nip/Tuck) című tévésorozatnak, amely két plasztikai sebészről szól, és arról hírhedt, hogy élethű részletességgel mutatják benne a zsírleszívást és az egyéb undorító beavatkozásokat. Az elsőfilmes rendező válogatott sztárgárdát hozott össze: Augusten anyját a zilált Annette Bening alakítja, az apa szerepében pedig Alec Baldwint láthatjuk. A zűrős pszichiáter az ezúttal szokatlan módon szakállat viselő Brian Cox (A Bourne-csapda, Éjszakai járat), a pedofil "nagybácsi" Joseph Fiennes. A filmben megjelenik Gwyneth Paltrow és a sztárrá válás felé legjobb úton haladó Evan Rachel Wood is, aki a Tizenhárom című filmben tűnt fel két éve, és azóta játszott már Kevin Costner (The Upside of Anger) és Edward Norton (Down in the Valley) oldalán is. A főszerepet viszont egy szinte teljesen ismeretlen színészre, a tizenkilenc éves Joseph Crossra bízta a rendező. Cross szerepelt már tévéfilmekben, illetve a gyengén sikerült Nyitott szemmel című '98-as M. Night Shyamalan-filmben. Az ifjú színész hamarosan Clint Eastwood második világháborús drámájában, a Flags of our Fathers-ben is feltűnik majd.

A Running with Scissors előzetesében egy leginkább Wes Anderson Tenenbaum családjára emlékeztető kompániát ismerünk meg. Evan Rachel Wood elektrosokkot ad a főhősnek, Brian Cox gyógyszereket tukmál rá, Bening közli vele, hogy örökbe adja, a pszichiáter feleségét alakító Jill Clayburgh pedig rezignáltan bámul maga elé kaotikus nappalijában ülve, amelynek közepén két éve érintetlenül áll egy feldíszített karácsonyfa.

A filmet az Egyesült Államokban szeptember 22-én mutatják be a Sony forgalmazásában.