Az amerikai filmpiac szereplői hálát rebegnek a boszorkánynak, az oroszlánnak és a gorillának, nekik köszönhetően a hétvége alatt 5%-kal magasabb eredmények születtek, mint tavaly ilyenkor. Budapesten a jó eredményeket hozó december végén továbbra is a boszorkány volt az egyeduralkodó.

A King Kong és a Narnia krónikái továbbra is fej fej mellett haladnak az amerikai mozibevételek tekintetében, de ezen a hétvégén megfordult az előző, karácsonyi hétvége eredménye. Akkor a majom épphogy csak lenyomta a boszit, most viszont utóbbi visszaszerezte a vezetést. A Narnia 32,8 millió, a Kong 31,6 millió dollárt gyűjtött az év utolsó hétvégéjén. A stúdió várakozása ezzel teljesült: a Narnia átlépte a 200 millió dolláros határt, és jelenlegi 224,8 milliós összbevételével már a 276,9 milliós Harry Potter-t, 2005 második legsikeresebb filmjét üldözi. Nem esélytelen, hogy beéri, hiszen a Narnia jegyeladásai a múlt hét óta 4%-kal nőttek, tehát a boszi várhatóan még szép pályát fog befutni a következő hetekben. A Kong eredménye ezzel szemben 5%-kal csökkent a múlt hét óta, és összesen 174,3 milliónál tart eddig, tehát még mindig azért küzd, hogy a horribilis gyártási büdzsét visszatermelje.

A toplista harmadik és negyedik helyén nem történt változás: A Dick és Jane trükkjei (Jim Carrey) az elvárásoknál jobban teljesít, hétvégi 21 milliós bevételével együtt már 64,6 milliót szedett össze a bemutató óta eltelt 13 napban, így várható, hogy megüti majd a 100 milliós szintet. Steve Martin újabb bohóckodása, a Tucatjával olcsóbb 2 19,3 milliót vitt haza, azaz megnövelte bevételeit a kiábrándító nyitóhétvége óta (14,8 millió), de így is csak arra van esélye, hogy az első rész bevételeinek (138,6 millió) kb. a felét virítsa.

A karácsony napján bemutatott, Jennifer Anistonnal készült Azt beszélik szerény 11,6 milliót tett zsebre, nem sokkal többet, mint a harmadik hetében járó Kőkemény család, amely még mindig tisztes 10,2 milliót hozott a forgalmazónak. A 18 millióból forgatott családi romantikus vígjáték ezzel együtt már 46,2 milliós összbevétellel dicsekedhet.

A tízes toplista további helyeit az Egy gésa emlékiratai (10 m.), a Johnny Knoxville-lel készült The Ringer (8 m.), a Harry Potter és a Tűz Serlege (7,5 m.) és Spielberg München-je (6,1 m.) foglalja el. A München továbbra is csak korlátozott számú moziban tekinthető meg, pénteken jön majd a csobbanás a mélyvízbe, amikor 1400 moziban nyit a film. A forgalmazónak minden oka megvan rá, hogy bizakodjon, hiszen a kezdő hétvége 5,7 milliós bevétele után a film szilárdan tartja eredményét.

A karácsony napján gyengus eredménnyel induló The Producers (Uma Thurman, Matthew Broderick) továbbra sem kapott lendületet, mindössze 5,3 milliót kapart össze, s így összesen 11,9 milliónál tart, és ezzel elmondható, hogy a 45 milliós alkotás megbukott. Ezzel szemben a Brokeback Mountain tovább folytatja lassú, de biztos sikerkörútját a korlátozott számú moziban, ahova eddig eljutott. A még csak 269 helyen vetített Jake Gyllenhaal és Heath Ledger főszereplésével készült cowboy dráma 4,8 milliót söpört be ezen a hétvégén, így a 14 millióból készült kis költségvetésű film már 15 milliós bevételnél tart. Pénteken folytatódik majd a film óvatos terjeszkedése.

Budapest: egy nehéz nap örömteli éjszakája

Jó hónappal zárult az év, 2005 decemberében 33%-kal nagyobb forgalmat könyvelhettek el a mozik, mint egy évvel korábban. Ennyi azonban nem volt elég az egész éves visszaesés ellensúlyozására, összességében mégis 15%-kal csökkent a mozik forgalma 2004-hez képest.

A Narnia második hete vezeti a jegyeladási listát a fővárosban, a hétvégi 32 ezer eladott jeggyel 11 nap után átlépte a 100 ezres nézőhatárt. Az ötös toplista további helyeit is korábbi bemutatók foglalják el: a Csak szex és más semmi, amely összesen már 88 ezer budapesti nézőt szedett össze, a Harry Potter és a Tűz Serlege (össz.: 269 ezer néző), a Kőkemény család (össz.: 245 000 néző), és a sor végén kullog a King Kong, amely 54 ezer nézőnél tart.

A Fűrész 2 sikeresen nyitott 6300 nézővel, amellyel felülmúlta a tavalyi első rész eredményét (5300 néző). A Rober Downey Jr. és Val Kilmer nevével fémjelzett Durr, durr és csók is tisztes eredményt produkált, 4300-an voltak kíváncsiak rá az első hétvégén.

Úgy látszik, sem Keira Knightley, sem Tony Scott neve nem gyakorolt akkora vonzerőt a mozilátogatókra, hogy megszállják a vetítőtermeket a Domino megtekintéséért, csak 2600-an ültek be rá. Ez jelentős visszalépés a rendező legutóbbi filmjéhez, a Tűzben edzett férfi-hoz képest, melyre 8 ezren voltak kíváncsiak a nyitó hétvégén.

Sem a spanyol Hetedik nap, sem a német Ágnes öcsénk nem hozta lázba a film szerelmeseit, előbbire 400-an, utóbbira 360-an váltottak jegyet. De még ezek a sovány eredmények is a forgalmazó Cirko-Film 2005-ös legjobbjait jelentik.

Bujdosó Bori