Szeretnéd tudni, hogy ki ölte meg Rachel Weiszt és mit művelnek az aljas gyógyszergyártó-cégek a kenyai kisgyerekekkel? Ha igen, játssz velünk, és nyerj jegyet az [origo] filmklubba, Az elszánt diplomata című film premier előtti vetítésére, melyben Ralph Fiennes mindenre fényt derít.

Fernando Meirelles, az Isten városa rendezője ismét egy hatásos regényt választott filmje alapanyagául: John le Carré bestsellerét Az elszánt diplomatá-t. Az azonos magyar címet kapott film egy kenyai önkéntes meggyilkolásával kezdődik. Hogy a Rachel Weisz által megformált fiatal nőnek miért kellett meghalnia, azt nem tudja senki, a vele dolgozó orvos eltűnik, csak a brutális gyilkosság nyomai maradnak a helyszínen. Amikor a nő diplomata férje (Ralph Fiennes) értesül felesége haláláról, saját kezébe veszi az ügy felgöngyölítését. Eleinte, gyanítva, hogy felesége megcsalta, féltékenység vezérli, aztán fokozatosan rájön, hogy felesége halála mögött sokkal összetettebb és nagyobb játszmák állhattak. A nyomozás során gyógyszergyártó-cégek kenyai kisgyerekeken folytatott illegális kísérleteinek nyomaira bukkan, és eltökéli, hogy feltárja a sötét összeesküvést.

Le Carré írásai közül már sokat megfilmesítettek, az ő regényéből készült többek közt az Oroszország ház Sean Conneryvel, A panamai szabó Pierce Brosnannal és Geoffrey Rush-sal, illetve a Kettős szerepben Diane Keatonnal. A kémregények mestere Az elszánt diplomatá-ban is kedvenc témáit vonultatja fel: kapunk nemzetközi összeesküvést, bonyolult nyomozást és kém helyett ezúttal egy diplomatát, aki a rejtélyek végére jár. Meirelles elmeséléséből úgy tűnik, a forgatás maga is egy kémregényhez volt hasonlatos: Le Carré regényét - amely a kenyai rezsimet sem hagyja kritika nélkül -, betiltották Kenyában, ezért eredetileg Dél-Afrikában készült volna a film, de a rendező ragaszkodott az eredeti helyszín használatához. Így aztán a filmkészítők nem sok jó szándékú segítségre számíthattak a kenyai hatóságoktól, de legalább úgy érezték, jót cselekednek, amikor az igencsak gyerekcipőben járó kenyai filmipart segítik azzal, hogy helyben forgatnak.

Az elszánt diplomata érdekessége, hogy időben ide-oda ugrálva, de egymással párhuzamosan tárulnak fel a nyomozás során napfényre kerülő tények, illetve a meggyilkolt nő és férje kapcsolatának részletei. A film nem csak politikai krimi, hanem egy szerelem története is, amelynek elmesélésében az is segítette Fiennest és Weiszt, hogy korábban már dolgoztak együtt Szabó István A napfény íze című filmjében. Ahogy Fiennes egy interjúban elmondta: "Már A napfény íze idején megtört köztünk a jég. ... Teljesen oldottak voltunk egymással, és nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk arról, hogy a pár intimitása és oldottsága a filmvásznon is működik."

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a B) válasz volt:

Sors Gréta férjét Sors Istvánnak hívták A napfény íze című filmben (A Ralph Fiennes által játszott Sors Ádám Greta szeretője volt).

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt január 18-án szerdán 19 órára a Palace Campona mozi 6-os termébe. (1221 Budapest, Nagytétényi út 37-43.)

Abonyi Andrea, Andrási Kata, Balaskó Edina, Balogh Szilvia, Bánáti Balázs, Bartha Zoltán, Bartha-Sólyom Orsolya, Belcsik Judit, Benko Gabriella, Biczó Imre, Blatt András, Bodor Erzsébet, Bognár Bea, Brindza Alíz, Csákány Regina, Czeglédi Zsolt, D. Darla, Deák Melinda, Dencs Ági, Dudás Gábor, Dudás Györki Zoltán, Faragó Eszter, Farkas Attila, Flórián Endre, Gangel Beatrix, Giunta Kriszta, Gondár Eszter, Győry Gábor, Halászi Tünde, Heé Anikó, Herczegh Tibor, Hordós Katalin, Istvánffy Lea, Izsó Balázs, Juhász Orsolya, Juranovszky Tamás, Kanyicska Violetta, Káposztás Judit, Karányi Gábor, Károssy Fruzsina, Karsai Györgyi, Kaszó Éva, Keger Ildikó, Kerékgyártó Mária, Király András, Kirzsa Fruzsina, Kiss Eszter, Kochné Szepesi Éva, Kopcsay Andrea, Kovács Róbert, Kozma Zsolt, Ködöböcz Pál, Könczöl Anita, Kristóf Boglárka, Láng Eszter, László Dóra, Lazarevics Márk, Lengyel Gábor, Ligeti Erika, Ligeti József, Lippai Zsuzsanna, Madár Ivett, Makár Sándor, Mándy Péter, Marcsók Györgyi, Mátyás Olga, Meyer László, Miklós Mariann, Mikula Pálné, Molnár Eszter, Müller András, Nemec Andrea, Niesz Noémi, Ott Roland, Pál Mihály, Pap Krisztina, Pehi Anna, Perger György, Petykó Adrienn, Pommerschein László, Rácz Adrienn, Ravasz Ildikó, Rázmán László, Rédly Tamás, Rinzaan Erdenebileg, Róna Iván, Sallai Orsolya, Sándor Annamária, Sántha Attila, Sillinger Annamária, Skultéty Noémi, Sulyok Anikó, Szabados Zsuzsanna, Szabó Andrea, Szabó János, Szalay Tamás, Szandrik Ágnes, Szathmári Nóra, Szólya Ildikó, Sztankovánszki Gábor, Takács Péter, Tarnai Péter, Telek Anita, Tóth András, Tóth Renáta, Török Zita, Ursu Krisztina, Vajgel Orsi, Varga Kristóf, Varterez Piroska, Vesztergom Andrea, Virág Gábor, Völker Maik, Waszner Attila, Welhammer-Mezey Henrietta, Wittner Balázs, Zoltán Zsófia, Zsigmond András

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne csüggedj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!