A 80 éves Robert Altman kapja idén az életmű elismeréséért járó Oscar-díjat a március 5-én megrendezésre kerülő díjkiosztón.

Altman több mint ötven éve tartó karrierje alatt 86 filmet rendezett, melyek közül ötöt jelöltek a legjobb rendezés Oscar-díjára, a MASH-t, a Nashville-t, A játékos-t, a Rövidre vágvá-t és a Gosford Park-ot, de a jelölést egyik esetben sem sikerült díjra váltania.

Karrierje Kansasban kezdődött dokumentumfilmek rendezésével, '57-es Áldozatok című első nagyjátékfilmje keltette fel Hollywood érdeklődését. Az igazi áttörést az 1970-ben készült MASH hozta el számára, a koreai háború idején játszódó pacifista alkotás a kritikusok és a közönség körében is lelkes visszhangra talált.

Nálunk legutóbb Gosford Park című alkotását játszották a mozik, amely a harmincas évek Angliájának osztályrendszerét mutatja be olyan színészlegendák közreműködésével, mint Michael Gambon és Maggie Smith. A film elnyerte a legjobb rendezés Golden Globe-díját és a legjobb forgatókönyv Oscar-díját. Legfrissebb filmje a 2003-as A társulat, amely egy balett-társulat belső világába nyújt betekintést. A Neve Campbell főszereplésével készült alkotás hamarosan nálunk is elérhető lesz DVD-n.

Altman idős kora ellenére még mindig aktív alkotói tevékenységet folytat, nemrég fejezte be A Prairie Home Companion című filmjét, amely egy valós amerikai rádióműsor történetének fikciós feldolgozása, többek közt Meryl Streeppel, Tommy Lee Jonesszal és Woody Harrelsonnal a főszerepekben.