Henry Chinaski semmihez sem ért, de mindennel megpróbálkozik, hogy napi betevő piáját előteremtse. Matt Dillon lenyűgöző alakítást nyújt az egyszerre ironikus és végtelenül szomorú filmben, amelyet ingyen megnézhetsz, ha velünk játszol, és jegyet nyersz az [origo] filmklubba, a Tótumfaktum január 26-ai vetítésére.

Henry Chinaskit három dolog köti le az életben: az ivás, a nők, és az írás. Ám ezek közül csak az ivás terén ér el egyértelmű sikereket. A filmben figyelemmel kísérhetjük, ahogy Henry egyik állását veszíti el a másik után, a nők jönnek-mennek, és csak a következő feles, pofa sör, vagy üveg bor jelenti a biztos pontot, valahol a horizonton. A film Charles Bukowski azonos című, önéletrajzi ihletésű regényének adaptációja és valljuk be, a kép, amely ez alapján kirajzolódik az íróról, nem éppen hízelgő. Talán úgy tűnhet, a főhős részeg csapongása nem sok történés egy másfél órás filmhez, de téved, aki azt hiszi, hogy a mozi egy percre is érdektelenné válik.

Forrás: Mokép

A norvég rendező, Bent Hamer gondoskodik róla, hogy egy pillanatra se akarjuk levenni a tekintetünket a penészes színekben játszó képeken mozgó, rozzant főhőseiről. Első hallásra furcsa lehet, hogy egy norvég rendező vitte vászonra ezt a nagyon jellemzően amerikai történetet, de aki látta Hamer Dalok a konyhából című filmjét, egyből tudni fogja, hogy ehhez az ironikus, ugyanakkor a szereplőket közvetlen közelről vizslató történethez, miért volt ideális választás őt ültetni a rendezői székbe.

Forrás: Mokép

Persze ahhoz, hogy ez a film olyan jól sikerüljön, ahogy sikerült, még két másik emberre is szükség volt: a Chinaskit megformáló Matt Dillonra és a sok nője közül a legfontosabbat játszó Lili Taylorra. Dillonra nem feltétlenül komoly színészként gondolunk, olyan idétlen szerepei miatt, mint például a Keresd a nőt! című vígjátékban, a Cameron Diaz nyomában járó detektív megformálása, de rosszul tesszük, ha nem bízunk képességeiben: a tavalyi Ütközések-ben is meggyőző alakítást nyújtó színész, itt egyszerűen remekel. Már csak őmiatta is érdemes megnézni a filmet. Lili Taylor briliáns karakterszerepek sokaságát tette már le az asztalra a Mondhatsz akármit című, John Cusack-filmtől kezdve, az I Shot Andy Warhol-on keresztül, a Pop, csajok, satöbbi-ig. Ezúttal is a legjobb formáját hozza; átütően jó Chinaski hasonlóan részeges és közönséges partnereként.

Bár a film közben biztos, hogy fogunk nagyokat nevetni, azért fűznénk két figyelmeztetést a megtekintéséhez: kevéssé valószínű, hogy jobb kedvünk lesz tőle, viszont nem kizárható, hogy megtekintése után az első kocsma felé vesszük az irányt.

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a C) válasz volt.

Mickey Rourke játszotta Henry Chinaskit az 1987-es Törzsvendég című filmben.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt január 26-án csütörtökön 19 órára a Toldi mozi nagytermébe. (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Ábri Andrea, Balázs Tamás, Báré Zsófia, Becsky Miklós, Bencsetler Brigitta, Benyó Balázs, Boda Katalin, Bodor Erzsébet, Boldizsár Norbert, Bródy Anikó, Csekei László, Cserép Szabolcs, Csók Judit, Csűrös Ádám, Dedics Jolán, Dragonya Dóra, Durmann Barbara, Figlerné Halmágyi Pálma, Flórián Károly, Fülöp Villő, Garas Sándor, Gárdos János, Gazdag Rita, Gerzsenyi Éva, Gesztesi Szilvia, Györkös Rita, Henter Lehel, Heves Réka, Illés Sándor, Izsó Balázs, Jassó Ágnes, Kaldenekker Zita, Kapocsi Nikolett, Katona Kálmán, Kenéz Krisztián, Kertész Violetta, Király Róbert, Kozsák Mónika, Kristóf Boglárka, Krüger Dénes, Kutta Gabriella, Lukács Orsolya, Mándy Péter, Márkusz Péter, Máté József, Molnár Eszter, Ms. Eszti, Mühl Ágnes, Nagy Anita, Nagy Csilla, Német Bandi, Nguyen Trong Hieu, Nyárai Orsolya, Nyári Anna, Nyuli Kinga, Orosz Györgyné, Papp László, Pappné Táborosi Anikó, Perisse Simon, Peterdi Ágnes, Potoczki Klára, Sándor Dániel, Schazlon  Bianka, Stautz János, Stein Hajnalka Éva, Suhajda Csilla, Szabó Attila, Szabó Kristóf, Szarka Zoltán, Szász Olívia, Szólya Ildikó, Szűcs Domonkos, Tarsoly Ágnes, Tolcsvai Aranka, Tóth Petra, Vas László, Vér János, Vinczepál Dóra, Vuity Ákos, Wágner Boglárka, Zimán András, Zsarnóczky Erika

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne csüggedj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!