A február 9-én kezdődő berlini filmfesztivál versenyprogramjából újabb tizennégy filmet kihirdettek a szervezők. Az Arany Oroszlánért fog küzdeni többek közt Robert Altman vígjátéka, és az Egy makulátlan elme örök ragyogása rendezőjének új, az előzőhöz hasonlóan szürreális alkotása. Versenyen kívül bemutatják még a Mátrix alkotóinak Natalie Portman főszereplésével készült futurisztikus drámáját is.

Majdnem teljes a Berlinale legfontosabb szekciójának, a 26 filmet magában foglaló Competitionnek a programja. A korábban kihirdetett kilenc filmet követően most újabb tizennégy beválogatásáról adott hírt a fesztivál sajtóosztálya.

Bemutatásra kerül a 80 éves Robert Altman új alkotása, a Prairie Home Companion című vígjáték. Az idős kora ellenére még mindig aktív rendezőlegendát a március 5-ei Oscar-díjkiosztón életműdíjjal fogják kitüntetni. Filmje egy valós amerikai rádióműsorról szól, amelyet harminc év sikeres sugárzás után szüntettek meg. A sokszereplős komédiában többek közt Meryl Streep, Tommy Lee Jones és Woody Harrelson is feltűnik.

Michel Gondry az Egy makulátlan elme örök ragyogása után készült két filmjével is képviselteti magát a fesztiválon, Dave Chapelle's Bloc Party című dokumentumfilmjét a Panorama szekcióban vetítik, The Science of Sleep című nagyjátékfilmje pedig a Competition keretében kerül bemutatásra. Utóbbi minden bizonnyal az Egy makulátlan elmé-hez hasonló fantáziavilágba kalauzolja majd a nézőket; ahogy az is leginkább a főhősök agyában játszódott, ez most sem lesz másként: a film egy olyan férfiról (Gael García Bernal) szól, akit álmában foglyul ejtenek, ezért megpróbálja felébreszteni magát, hogy átvehesse az irányítást a történések felett és kiszabadulhasson.

A legújabb Natalie Portman-film, a V for Vendetta világpremierjére is a Berlinalén kerül sor. A film egy képzeletbeli jövőben játszódik, amelyben Nagy-Britannia irányítását egy diktatórikus kormány ragadja magához. A Mátrix alkotói által készített filmben Portman partnere a Mátrix-ban Smith ügynököt alakító Hugo Weaving lesz.

Forrás: InterCom
V for Vendetta | Natalie Portman és Hugo Weaving

A francia veterán rendező Claude Chabrol (legutóbb bemutatott alkotása a 2003-as A romlás virága volt) is új filmmel jelentkezik: a L'ivresse du pouvoir politikai thriller, melyben Isabelle Huppert egy kérlelhetetlen vizsgálóbírót alakít, aki egy vállalatcsoport ügyvezető igazgatója ellen folytat nyomozást, és közben szembesül saját hatalmával.

A korábban beválogatott két német film, az Elemi részecskék Franka Potente, Moritz Bleibtreu és Christian Ulmen főszereplésével készült filmadaptációja és a Requiem mellett két másik német film világpremierjére kerül sor a szekcióban: a Der Freie Wille (A szabad akarat) című alkotáséra, amely egy többszörös erőszaktevő története, akit tizenkét év után kiengednek a börtönből, illetve az amatőr szereplőkkel készült Sehnsucht-éra, amely egy szerelmi háromszögön keresztül beszél álmokról, vágyakról és a boldogság kereséséről.

Forrás: Constantin Film, München
Elemi részecskék | Moritz Bleibtreu és Martina Gedeck

Michael Winterbottom valószínűleg eséllyel pályázna a korunk legtermékenyebb rendezője címre (bár ebből a magyar közönség keveset vehet észre, hiszen jó, ha szökőévente behozzák valamelyik filmjét). A 2004-es 9 dal és a tavalyi A Cock and Bull Story című Tristram Shandy-adaptáció után máris újabb alkotással rukkol elő: a The Road to Guantánamo egy félig dokumentum-, félig játékfilm, amely arról a három brit nemzetiségű muzulmán férfiról szól, akiket két évig bezárva tartottak a guantánamói fogolytáborban, majd vádemelés nélkül elengedtek.

A Competition szekcióban vetítik továbbá az Amerikában már bemutatott, Truman Capote életét feldolgozó Capote-t Philip Seymour Hoffmannal a főszerepben, a Romanzo Criminale című olasz maffiatörténetet, Pernille Fischer első rendezését, az En Soap-ot, a két yuppiról szóló osztrák Slumming-ot, az El Custodio című alkotást, amely egy politikus testőrének pszichéjébe kalauzol, a teheráni életet bemutató Zemestan-t és az egy egyedülálló apa és lánya kapcsolatáról szóló kínai Isabellá-t.