Az elszánt diplomata szimpatikus, idealista hősnőjének a főcím után pár perccel már búcsút is mondhatunk, mégis az ő halála a történet eseményeinek mozgatórugója. Kedvelt fogás ez a moziban, hiszen a dramaturgiai csavar azt az érzést kelti a nézőben, hogy ezek után már bármi megtörténhet, a vagyonokért szerződtetett húzónév pedig simán visszatérhet kísértetként, visszaemlékezésekben vagy a nem lineáris történetvezetésnek köszönhetően. Összeállításunk számba veszi a filmtörténelem 10 legmeglepőbb halálesetét, és felgöngyölíti a végzetes rejtélyeket.

Figyelmeztetés: az összeállítás elárulja, hogy az adott karakterek idő előtt meghalnak, a "Ki ölte meg...?" kérdések után pedig a kurzorral kijelölve azt is elolvashatjuk, hogy miért. Javasoljuk, hogy csak azok olvassák el a megfejtéseket, akik látták már az adott filmet, vagy akik semmit sem szeretnek a véletlenre bízni.

10. Marie (Franka Potente - A Bourne-csapda)

Éltek boldogan, míg meg nem haltak... - sugallta az első rész napfényes, pálmafás befejezése. Senki sem gondolta, hogy a lényegesen sötétebb és kegyetlenebb folytatás első dolga lesz kiiktatni a legszimpatikusabb szereplőt, akit még így is cselesen a stáblista második helyén tüntettek fel.

Forrás: UIP

A forgatókönyv első változata szerint Marie-t egy busz csapta volna el, Bourne mérgében megtámadja a sofőrt, majd a film nagy részében egy indiai börtönben vesztegel. Sanszos, hogy a készülő harmadik kalandban újabb "Bourne-girl"-lel találkozhatunk, ám meglehetősen lusta húzás lenne Julia Stiles szerepét ebbe az irányba terelni.

Ki ölte meg Marie-t?:Kirill, az orosz bérgyilkos

+ + +

9. Virginia Woolf (Nicole Kidman - Az órák)

Virginia Woolf élettörténetének ismeretében csavarnak éppen nem nevezhető, hogy a mániákus depressziós írónőt kövekkel a zsebében elnyeli a folyó, de a film megtekintése után sokan még azon is értetlenkedtek, hogy hol volt egyáltalán benne az első számú főszereplőnő, Nicole Kidman.

Forrás: Best Hollywood

Az elcsúfított arc és a jól sikerült műorr az Amerikai Filmakadémia figyelmét sem kerülte el, és a legjobb főszereplőnőként tüntették ki Kidmant, noha csak 30 percig látható a kétórás filmben (Julianne Moore 33 perce mellékszereplői jelölést érdemelt, Meryl Streep 42 perce még azt se). A film tartogat még egy megdöbbentő halálesetet, ami olyannyira hirtelen, hogy már a nevetségesség határát súrolja.

Ki ölte meg Virginia Woolfot?:a boldogtalanság