Az idei filmszemlén egy híján huszonnégy nagyjátékfilmet, illetve rengeteg dokumentumfilmet és kisfilmet tekinthet meg a közönség. Szabó István új filmjét még nem láthatjuk, de kárpótolnak a fiatalok: többek közt Hajdu Szabolcs, Pálfi György és Török Ferenc új alkotásait mutatják be.

Ma kezdődik a 37. Magyar Filmszemle, amelyet Szabó István Rokonok című filmjének díszvetítésével nyitnak meg a Budapesti Kongresszusi Központban. Az alkotás szerepel a hivatalos versenyprogramban, de nem tartanak belőle vetítést sem a közönségnek, sem a sajtónak a szemle ideje alatt, így hát megtekintésével a többségnek meg kell várnia a március 9-ei mozibemutatót. A megnyitón adják át az életműdíjakat, amelyeket posztumusz Agárdy Gábor színművész, Dargay Attila animációs filmrendező, a Vuk és a Szaffi alkotója, György István rendező, a Balázs Béla stúdió alapítója, és Szalontai Árpádné rendezőasszisztens, dramaturg kapnak idén.

A versenyprogramban összesen 103 alkotás indul, ezek közül 24 nagyjátékfilm. A vetítésekre a Palace Mammut moziban, az Uránia filmszínházban és a Millenáris Teátrumban kerül sor. A nagyjátékfilmeket bíráló zsűri elnöke a görög Dimitri Eipides, aki több nemzetközi filmfesztivál alapítója, illetve munkatársa. A zsűri tagjai: Mike Goodridge, a Screen International amerikai szerkesztője, a HFPA (Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségének) tagja, Manuel Grosso Galván, producer és filmkritikus, Szász János filmrendező és Balog Gábor operatőr.

A nagyjátékfilmek közt szerepel többek közt a két tehetséges fiatal filmrendező, Hajdu Szabolcs és Pálfi György várva várt új filmje. Hajdunak a Macerás ügyek és a Tamara után a most bemutatásra kerülő Fehér tenyér a harmadik nagyjátékfilmje, amelyben saját testvére, a tornász Hajdu Zoltán karrierjét és tanítványával való viszonyát dolgozta fel. A film érdekessége, hogy Hajdu és tanítványa, Kyle Shewfelt saját magukat alakítják benne. Pálfi Györgynek a Hukklé-t követő második nagyjátékfilmjét, a Taxidermiá-t is láthatjuk a szemlén. A film három egymást követő generációnak, a nagyapának, a fiúnak és az unokának a történetét meséli el a második világháborútól napjainkig. Érdemes megnézni az előzetest, a Pohárnok Gergely által fényképezett film hatalmas paratripnek ígérkezik.

Forrás: [origo]
Eszenyi Enikő a Csodálatos vadállatok-ban

Incze Ágnes hat évvel a nagy sikerű I Love Budapest után tér vissza Randevú című munkájával. A film egy utcákon bolyongó hajléktalan öregasszony találkozását meséli el ötven éve halott édesanyjával, akit Pap Vera alakít. A Közgáz Vizuális Brigád legújabb produkcióját (a korábbiak közé tartozott az Országalma és a Feri és az édes élet), Pálos György Sztornó című izgalmas lélektani krimijét is láthatjuk. A Kispál és a Borz együttes frontembere, Lovasi András játssza a film főszerepét, kétgyermekes gimnáziumi tanárt, akinek a feje fölött egyszer csak összecsapnak a hullámok. A Moszkva tér rendezőjének, Török Ferencnek a filmjét, a Csodálatos vadállatok-at a kísérleti és kisjátékfilmek szekciójában vetítik. A történet karácsony előtt játszódik Budapesten, és egy kiskorában magára hagyott testvérpár és az Amerikából hazalátogató édesanyjuk drámáját meséli el. A filmben szerepel Eszenyi Enikő, Hámori Gabriella és Nagy Ervin is.

A filmszemlén bemutatásra kerülő filmek teljes listája itt található meg.