Kezdődik a Harry Potter és a Főnix Rendje forgatása, amelyben egy ismeretlen 14 éves lány alakítja a varázslótanonc új hölgyismerősét. A filmben a Vera Drake-et megformáló Imelda Staunton is szerepel majd.

Ezen a héten kezdődik Angliában a Harry Potter-sorozat ötödik részének, a Harry Potter és a Főnix Rendjé-nek a forgatása. Akárcsak az előző rész esetében, melyet a Négy esküvő és egy temetés-t is jegyző Mike Newell rendezett, ismét angol alkotóra bízták a rendezést. David Yates eddig elsősorban tévéfilmeken dolgozott, legutóbbi munkája az HBO-nak készített The Girl in the Café volt.

Természetesen az ötödik részben visszatér a film három főszereplője, Harry, Hermione és Ron. Mellettük két új szereplőről adtak hírt eddig az alkotók: Harry figyelmét magára vonja egy Luna Lovegood nevű leányzó, akit a vásznon most debütáló tizennégy éves Evanna Lynch alakít majd. Lynchet az angliai szereplőválogatáson 15 000 lány közül választották ki.

Ahogy az előző részekben már megszokhattuk, minden filmben érkezik egy új tanár a Roxfort varázslóiskolába. A korábbiakban olyan nagy tekintélyű angol színészek töltötték be ezt a tisztet, mint David Thewlis, Emma Thompson vagy Kenneth Branagh, ezúttal pedig Imelda Staunton vállalta az új tanárnő, a diákok körében közutálatnak örvendő Dolores Umbridge szerepét. Az ötven éves Staunton nagyjából ismeretlen volt Anglián kívül a tavalyi évig, amikor Mike Leigh Vera Drake című drámájában megformálta a címszereplőt. Megrázóan hiteles alakításáért Oscar-díjra is jelölték.

A filmet a tervek szerint csak a jövő év folyamán mutatják majd be.