Elindult az 56. Berlinale. Megható nyitófilm Sigourney Weaverrel és Alan Rickmannel, álldogálás a hóesésben és a Sziriana sajtótájékoztatója George Clooneyval.

Az [origo] filmklub csapata megérkezett az 56. Berlinale helyszínére, a Potzdamer Platzot övező toronyházak közé. A fesztivált megnyitó, Snow Cake című filmre váró tömegbe vegyülve azt tapasztaltuk, hogy a hírességek megpillantására szakosodott népek itt ugyanolyan lelkesek, mint a napfényes cannes-i fesztiválon, de korántsem olyan édes az életük, mint ott. A zuhogó hóesésben várni, hogy meglásd Sigourney Weavert, csak addig izgalmas, amíg a kabátod teljesen át nem ázik, vagy a melletted álló ki nem szúrja a szemedet hatalmas esernyőjével. Ennek ellenére úgy tűnt, az emberek többsége nem sokat veszített a lelkesedéséből, ahogy az általunk ismeretlen német hírességek sorra érkeztek a vörös szőnyegre. Nekünk pedig maradt a játék, hogy találgassuk, ki lehet a főpolgármester, ki pedig a helyi reality show aktuális üdvöskéje.

A fentihez hasonló durva megpróbáltatásoktól eltekintve pozitív zsezsgés uralkodik a fesztivál szívét képező téren, amelyet a fesztiválpalota, a sajtóirodát magában foglaló Hyatt és egy bevásárlóközpont határolnak. Utóbbi aljában található a Starbucks, ahol a folyamatos film- és monitornézéstől vörös szemű újságírók hozzájuthatnak életmentő koffeinadagjukhoz. Aki a téren állva felnéz, és átlát a grillen sülő német kolbászok által kibocsátott illatos gőzön, mindenféle formájú homlokzatokat pillanthat meg maga fölé tornyosulni; a posztmodern építészet legkülönfélébb kísérletei találhatók itt. A szomszédos Sony központ például félrecsapott sapkát visel, egy másik közeli, üvegfalú házat pedig egy barokkos épületmaradvány köré húztak fel, úgy, hogy az eredeti faldarabok az üvegen át láthatók.

A legfontosabbak persze a mozik, amelyekben az igazi történés zajlik. A vetítőtermek többsége itt található a Potzdamer Platz mellett, de néhány, a város más pontjain elhelyezkedő moziban is tartanak vetítéseket. Ma például az Urania moziba látogattunk, ami egy öreg filmszínház, egyetlen, több száz fős teremmel. Itt néztük meg a Snow Cake-et.

Kis délutáni elérzékenyülés

Marc Evans eddig leginkább thrillereket és horrorokat rendezett (például a tavaly előtti Traumá-t), de most egy egészen más műfajjal próbálkozott: megható drámát vitt a vászonra két (vagy inkább három) sérült ember egymásra találásáról. A filmben kibontakozó szituáció meglehetősen hihetetlen egybeeséseket tartalmaz. Egy férfit (Alan Rickman) ismerünk meg, akinek két furcsa haláleset is nyomja a lelkét, és éppen egy olyan, ritka, a szokásos emberi világon kívüli állapotban leledzik, amelyben semmihez és senkihez nem kötődik. A kanadai télben nem tudni hova utazó angol felvesz egy stopposlányt, és amikor karamboloznak, a lány lesz a harmadik, aki meghal mellette. Ezután a férfi úgy érzi, muszáj beszélnie a lány anyjával (Sigourney Weaver), akiről hamar kiderül, hogy autista.

Forrás: Berlinale
Alan Rickman és Carrie-Anne Moss a Snow Cake-ben

A két árva figura barátságáról szól a film, melyet egy harmadik szereplő színesít: a szintén sehova-nem-illő szomszéd nő (Carrie-Anne Moss), aki túlságosan erős és független ahhoz, hogy a kisváros közössége befogadja, és akivel Rickman figurája viszonyt kezd. Havas, de napos világban élnek ezek a figurák, mindenki sérült és törékeny, de a szívekről lógó jégcsapok hamar megolvadnak, és már sütkéreznek is együtt a napon. Hollywoodiasan manipulatív a film, biztos kézzel adagolja a megható pillanatokat, de jól működik, mert nem közhelyszerű. Ez nem is annyira a forgatókönyvnek, mint inkább a főszereplőknek köszönhető, mindhárman elragadóak, bármit elhinnénk nekik, még ezt a furcsa, valószínűtlen történetet is. Talán Rickman alakítja a legnagyobbat, arcáról az első pillanattól kezdve leolvasható a múltja, már azelőtt ismerjük, mielőtt magyarázatot kapnánk szomorúságára. Az operatőr, Steve Cosens is kitesz magáért, pontosan tudja, hogyan kell elkapni Rickman, Weaver és Moss arcát ahhoz, hogy a hideg fények úgy verődjenek vissza róluk, ahogy az a legbeszédesebb.


Szintén a pénteki napon zajlott le a Sziriana című politikai krimi európai premierje. A Matt Damon, George Clooney és Jeffrey Wright főszereplésével készült alkotás a olajbiznisz világába kalauzolja el a nézőt. A filmmel két hét múlva a magyar bemutató környékén behatóan fogunk foglalkozni, aktuális játékunkban pedig a Sziriana premier előtti vetítésre szóló jegyekért játszhatnak olvasóink.

Forrás: EPA
George Clooney a Sziriana sajtótájékoztatója előtt | Nagyban

A berlini Hyatt Hotelben megtartott sajtótájékoztatón az író-rendezőt (Stephen Gaghan), a film három színészét (George Clooney, Jeffrey Wright, Alexander Siddig) és a forgatókönyv alapjául szolgáló memoár szerzőjét (Robert Baer, volt CIA-ügynök) faggatta a példátlanul nagy számban megjelent sajtómunkás-sereg. Gaghan elmesélte, hogy kétévnyi folyamatos kemény munkába telt a szövevényes forgatókönyv megírása, és nehezen találtak stúdiót, amely hajlandó volt állni a több mint kétszáz eredeti helyszínen forgatott film 50 millió dolláros gyártási költségét. Clooney 16 kilót hízott a szerep kedvéért, és mikor egy újságíró megkérdezte, hogy miként szabadult meg a súlyfeleslegtől, viccesen ezt válaszolta: Kokain. Sok kokain.

Ma tudtuk meg Berlinben...

- Török Ferencet, a Moszkva tér és a Szezon nagy tehetségű rendezőjét a Hyatt Hotel kávézójában láttuk tárgyalni német koprodukciós partnereknek kinéző férfiakkal. Úgy tudjuk, hogy a brókerek világáról szóló Overnight című filmtervéhez gyűjti éppen a pénzt, amelynek több jelenete is Thaiföldön játszódik.

- George Clooney-nak elektromos autója van.

- Jó nagy marha az, aki egy díszbemutatóra ötméternyi összetekert vörös szőnyegdarabbal a vállán érkezik.

- George Clooney szerint a legjobb dolog a sztárságban az ingyen pia.

- Az elkényeztetett fesztivállátogatók számára a legnagyobb dilemmát a párhuzamos vetítések jelentik. Egyik kedvenc könyvemből készült filmadaptációt (Elemi részecskék) vagy az egyik kedvenc rendezőm (Lukas Moodysson) legújabb alkotását nézzem meg? Elég a nyavalygásból!

- George Clooney az egyetlen színész Hollywoodban, aki két egymást követő évben két fekete-fehér filmet (Good Night, and Good Luck., The Good German) is képes finanszíroztatni.

- Nehezen kászálódik ki az ember az ágyból, ha a korán reggel egy dán dogmafilmet vetítenek, amelyben egy 33 éves elvált nő a szomszéd transzvesztitával kerül romantikus kapcsolatba.

- George Clooney könnyen kapható egy berlini városnézésre, ha a meghívás egy - angolul, igaz, nem beszélő, de vonzó - újságírónőtől érkezik.

- A Sziriana című film tanulsága: ne tartózkodjunk egy reformszellemiségű arab trónörökös közelében, mert könnyen felrobbanhatunk.

- George Clooney az emberi faj egyik legtökéletesebb példánya.

Bujdosó Bori és Varga Ferenc
Berlin, Németország