Látványos zagyvaság, nonstop kefélés - helyszíni tudósítás a berlini filmfesztiválról

2006.02.15. 14:28

Az a mozinéző fog örülni a Lie With Me című kanadai filmnek, aki nem bánja, hogy kilencven percen keresztül úgy kell egy ismételten közösülő párt néznie a vásznon, hogy közben két idegennel osztozik a karfán. A húszas éveik közepén járó Leila és David egy házibulin pillantják meg egymást, öt perccel később már két másik emberrel kefélnek, de közben végig egymás szemébe révednek vágyakozva. Másnap összefutnak az utcán, és elkezdődik kettejük dugásokkal és veszekedésekkel felváltva tarkított kapcsolata.

Forrás: Berlinale
Lie With Me | Lauren Lee Smith és Eric Balfour

A hipnotikus, repetitív aláfestőzene és a lágy képek Andrew Blake művészi igényű pornófilmjeire emlékeztetnek. Blake-nél a dialógusuk teljes elhagyása nagyban hozzájárul az erotikus hangulat megteremtéséhez, a Lie With Me főhősei szájába adott mondatok viszont jelentősen rontanak az összhatáson. David lakását 30-as évekbeli francia filmek plakátjai díszítik, és egyszer látjuk, amint ráérő perceiben Hermann Hesse A pusztai farkas című regényét olvasgatja (ezen nevetett a legnagyobbat a közönség). Tehát elvileg David egy jó ízlésű, művelt fiatalember, filmbeli megnyilatkozásai mégsem emelkednek felül a "Ne menj még!" és a "Szeretném, ha a szádba vennéd!" kijelentések szintjén. Nehéz törődni egy olyan ember szexuális kalandjaival, akinek látszólag egyetlen értelmes gondolat sem tanyázik a csinos kis buksijában. Szintén enigma marad a néző számára Leila karaktere is, pedig a narráción keresztül az ő banális gondolataiból többet is megismerünk, mint szeretnénk.

Forrás: Berlinale
Lie With Me | Eric Balfour és Lauren Lee Smith

A szexjelenetek üdítően élethűre és meglepően erotikusra sikerültek, a Leilát (Lauren Lee Smith a The L Word című leszbisorozatból) és Davidet (Eric Balfour, Claire problémás első pasija a Sírhant művek-ből) játszó két színész gátlások nélkül lendül akcióba. Dicsérendő, hogy a Clement Virgo rendező nem hódolt be a független filmekre jellemző 'szexualitás = nyomorúság és halál' közhelynek, és merte érzékire komponálni a számtalan közösülős jelenetet. A Lie With Me mégsem lesz több egy lightos pornónál, és a műfaj hagyományainak megfelelően bármelyik tíz perce még izgalmas is lehetne, de végignézve tökéletesen érdektelen marad.

Varga Ferenc

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK