Látványos zagyvaság, nonstop kefélés - helyszíni tudósítás a berlini filmfesztiválról

2006.02.15. 14:28

Az argentin Rodrigo Moreno első nagyjátékfilmjének, az El Custodió-nak az első órájában egyáltalán semmi nem történik. Még sosem gondolkodtam azon, milyen lehet egy testőr munkája, de ha belegondoltam volna, azt mondtam volna: unalmas. Ha hihetünk ennek a filmnek, akkor egy miniszter testőrének munkanapjai bizony tényleg dögunalmasak. Főleg kocsiajtókat kell nyitogatnia és folyosókon álldogálnia, amíg a főnök tárgyal a teremben. Ezt nézzük kábé egy órán át, amely alatt csak néhány olyan momentum színesíti az eseményeket, hogy például a testőr nem akarja hazavinni a miniszter lányának a pasiját a hivatali autóval, mert az szabályellenes, de a lány felhívja az apját, aki jól megmondja a testőrnek, hogy vigye csak haza szépen a ficsúrt. Máskor meg a miniszter azzal villant - nyilván magas rangú - francia vendége előtt, hogy lerajzoltatja őt az ügyes kezű testőrrel. Enyhén talán kínosak ezek a szituációk, de inkább hétköznapiak és érdektelenek. Csak később derül majd ki, hogy a rendező traumatizálónak szánta őket, de ezt még a testőr sem tudja, ezért nem is reagál rájuk sehogy, csak teszi a dolgát rezzenéstelen arccal.

Forrás: Berlinale
Egy testőrkolléga és Julio Chávez az El Custodio című filmben

Félálomban azon mereng a néző, vajon a testőr hogy nem alszik el munkavégzés közben, amikor ez az egész ennyire egyhangú, és még csak merényletet sem készül senki elkövetni a miniszter ellen, hogy végre akadna valami dolog. Kicsit felébredünk, amikor hirtelen belecsöppen a filmbe a testőr rokonsága, akikkel a születésnapját ünnepli egy kínai étteremben. A rokonok balhét csinálnak, amit a testőr a pisztolyával való hadonászással kezel. Ez lenne itten a kulcsjelenet valószínűleg, mutatja a rendező, hogy tessék figyelni: robbanásponthoz közeledik a szerencsétlen főhős. Nem nagyon érezzük át ezt, hiszen van az úgy, hogy az embernek kínosan viselkednek a rokonai, és az is megeshet, hogy ezen az ember túlságosan felhúzza magát. Ilyenkor inni kell egy felest, vagy le kell feküdni aludni, aztán másnapra már minden oké, csak röhögünk a dolgon. Testőrünk inkább elmegy egy kurvához, érthető, magányos szegény, belefér. A félénk fickó és a helyzetet profin, anyáskodó stílusát elővéve kezelő kurva végre némi érdeklődést keltő közös jelenete után sajnos azonnal visszaalhatunk, folytatódnak az ajtónyitogatással telő hétköznapok.

Forrás: Berlinale
A kurva és Julio Chávez az El Custodio című filmben

Szerencsére nem sokáig, mert a testőr egy megfelelő pillanatban főbe lövi a minisztert, aztán távozik a tengerpart irányába, ahol vagy életében először úszik egyet, vagy belefullad a vízbe - szerencsére ezt már nem látjuk, úgyhogy nem a mi gondunk, mi lesz vele. Egy kérdés marad csak megválaszolatlanul: vajon mégis mi a csudának kellett elkészíteni ezt a filmet? Ezerszer feldolgozták már az alaptörténetet, amelyben a magányos, társadalmon kívüli, emberszámba se vett főhős meggyilkolja elnyomóját (vagy valakit, aki szimbolizálja a világ minden bűnét), és ezzel a tettel emancipálja magát. Ez a film nemhogy nem ad hozzá semmit ehhez az alaphoz, de még ennek a közvetítését sem teljesíti, mivel a forgatókönyvíró-rendezőnek nem sikerült felépítenie a cselekmény dramaturgiáját, és nem sikerült olyan színészt találnia a főszerepre, aki képes kifejezni a felszín alatt fortyogó, egyszer csak kirobbanó belső feszültséget - Julio Chávez a film minden pillanatában egyformán érdektelen. Végül, erről talán nem Moreno tehet, de különösen nevetségessé teszi az egész vállalkozást, hogy hasonló sztorival született már remekmű is a filmgyártás történetében, gondoljunk csak a Taxisofőr-re.

Bujdosó Bori

Ma tudtuk meg Berlinben...

- Török Ferenc kivételes tehetségű magyar filmrendező hiánya fájó űrt hagyott szívünkben.

- Ewan McGregor jövőre újra megismétli kalandos motortúráját, a végcél ezúttal a dél-afrikai Capetown lesz.

- Wong Kar-Wai nyáron kezdi forgatni első angol nyelvű filmjét Blueberry Nights címmel. A főszereplő a népszerű kanadai énekesnő Norah Jones lesz.

- A Best Hollywood vásárolta meg Szergej Bodrov (A kaukázusi fogoly) Mongol című történelmi filmjének forgalmazási jogait, amelyben Tadanobu Asano (Ichi the Killer) alakítja Dzsingisz Kánt.

- Michael Winterbottom The Road to Guantanamo című filmjét - amely eddig magasan a versenyprogram legjobbja volt - március 9-én sugározzák a Channel 4 nevű brit tévécsatornán.

- A European Film Marketen levetítettek három percet a Moscow Zero című most készülő produkcióból. A főbb szerepekben három nagy kedvencünk, Oksana Akinshina (Lilja 4-ever), Vincent Gallo és Val Kilmer tűnik majd fel.

- Ewan McGregor az emberi faj egyik legcsodálatosabb példánya.
Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK