Szombaton este hét órakor ünnepélyes ceremónia keretében osztották ki az 56. berlini filmfesztivál fődíjait. Az Arany Medvét  nagy meglepetésre a Grbavica című szentimentális bosnyák dráma kapta, a biztos befutónak látszó The Road to Guantanamónak meg kellett elégednie a legjobb rendezés díjával.

A berlini filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét a Grbavica című bosnyák film kapta meg a Charlotte Rampling vezette zsűritől. Jasmila Zbanic rendezőnő köszönőbeszédében felhívta a figyelmet a háborús bűnősők felkutatásának fontosságára.

Forrás: EPA
Jasmila Zbanic | Kritikánk a Grbavicá-ról

Az idén először odaítélt legjobb elsőfilm díját a dán rendezőnő, Pernille Fischer Christensen vehette át en Soap (Egy szappan) című dogmaszerű szerelmi drámájáért. A filmben egy elvált nő alakít ki romantikus kapcsolatot a szomszédban lakó transzvesztitával.

A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét az elképesztően termékeny angol filmes Michael Winterbottom és társrendezője Matt Whitecross vehette át a The Road to Guantanamo című munkájukért.

A zsűri nagydíját megosztva kapta meg a korábban említett en Soap és Jafar Panahi iráni rendező fociörült tinilányok történetét elmesélő Offside című komédiája.

A legjobb női alakítás díjával Sandra Hüllert jutalmazták a Requiem című filmért, a legjobb férfi alakításért Moritz Bleibtreu nyert az Elemi részecskék-ért (kritikánk a filmről).

Forrás: EPAForrás: EPA
Sandra HüllerMoritz Bleibtreu

Különleges Ezüst Medvében részesítették a nagy botrányt kavaró Der Freie Wille (Szabad akarat) című német alkotást, amely egy nemi erőszakot elkövető férfi rehabilitációjáról szól.

A filmes innovációt elismerő Alfred Bauer-díjat az El Custodio (kritikánk a filmről) című argentin film rendezője Rodrigo Moreno vehette át Matthey Barney amerikai képzőművésztől.

A díjkiosztón a nemzetközi sztárok közül egyedül Roberto Benigni jelent meg. A legendás német punkdíva Nina Hagen 20-as évekbeli popdalok előadásával szórakoztatta a nagyérdeműt.