Robert Altman mellé a fesztivál vége felé csatlakozott a Berlinale másik két öregje: Sidney Lumet és Claude Chabrol. A koros legendák csalódást okoznak, de nem számít: az életmű már megvan.

Spagetti-poénok (Find Me Guilty)

Volt Amerikában a nyolcvanas években egy maffiaper. Egy egész örökkévalóságig tartott és az esküdtek végül minden gengsztert felmentettek. Az egyik maffiózó, Jackie DiNorscio, nem kért ügyvédet: ragaszkodott hozzá, hogy saját magát képviselje a bíróság előtt. A nagyarcú DiNorscio végigpoénkodta a több évig húzódó tárgyalást és a tévéközvetítések kedvence lett. Sidney Lumet ebből a sztoriból csinált most filmet.

Forrás: [origo]
Find Me Guilty | Vin Diesel és Peter Dinklage

A Find Me Guilty legnagyobb húzása a főszereplő: a mélyhangú izomember, Vin 'xXx' Diesel kapta a nagypofájú, érzőszívű DiNorscio szerepét. Eltűnt a kopasz fej, a színész tizenvalahány kilót felszedett, hogy az életben sokkal idősebb figurát eljátszhassa. A póthaj furcsán hat, de Diesel ennek ellenére végrehajtotta a feladatot: elfeledteti a múltat és hitelesen hozza a kedélyes maffiózó ezerszer látott sémáját. Mert séma az egész film - tökéletes ritmusú, klasszikus amerikai permozi. Igaz, nem a zseniális Tizenkét dühös ember és nem is Az ítélet: Lumet könnyed, feszültségektől mentes vígjátékot csinált, spagettizabáló sztereotípiákkal. Az ügyész (Linus Roache) a főmumus, a szegény, jópofa kis gengszterek meg remeghetnek az életükért. A fekete-fehér mozi nem jó mozi, nem is marad meg sokáig a fejben. De a Find Me Guilty legalább időről-időre szórakoztató: a sok mesefigura pergő párbeszédet nyom, a színészek a klisészerepek ellenére kiválóak - különösen Annabella Sciorra (DiNorscio exneje) és Peter Dinklage (az egyik gengszter ügyvédje). A lényeg, hogy az ember ne hasonlítgassa össze Lumet többi filmjével.

Piranha egy pohár vízben (L'Ivresse du pouvoir)

Egy piroskesztyűs, elszánt ügyésznő, Jeanne Charmant-Killman (Isabelle Huppert) nekimegy egy szövevényes pénzmosási ügynek. A botrány egyre dagad; Jeanne, akit a szakmában Piranhának becéznek, egyre erősebben szorítja a fogai között a korrupt cégvezetők, politikusok nadrágszárát, mindenki ideges. A hajsza nem tesz jót Jeanne (egyébként gyermektelen) házasságának sem: férje, a jómódú orvos (Robin Renucci) többnyire kedveszegetten kóvályog hatalmas párizsi lakásukban. Róla semmit nem tudunk meg, csak annyit, hogy van egy vastagszemöldökű, bohém unokaöccse, Felix (Thomas Chabrol), aki keresztrejtvényeket készít, és halványan flörtöl Jeanne-nal.

Forrás: [origo]
L'Ivresse du pouvoir | Isabelle Huppert és Robin Renucci

Claude Chabrol, a hetvenhat éves francia mester furcsán semmilyen filmet forgatott. A L'Ivresse du pouvoir (A hatalom mámora) történetét az Elf Aquitaine nevű francia olajcég botránya ihlette, de a valóság súlya sem teszi a sztorit izgalmassá. A film egyetlen átgondolt karaktere Jeanne, akit Huppert a tőle megszokott profizmussal alakít, de vákumban mozog a sok felemás árnyék mellett. Az elnyújtott történet rutin kihallgatásokra bomlik le: a kemény, szárazhumorú Jeanne ül az íróasztalánál, a korrupt ember pedig izzadtan próbál védekezni a vádak ellen. Tetszőlegesen felkapott és elejtett szálak, élettelen poénok, felesleges jelenetek nehezítik meg a sztori követését. Huppert hiába jó, a film szétfolyik és közömbösen hömpölyög börtönök, éttermek, irodák között. Nem is film, inkább százrészes, kényelmesen semmitmondó bírósági sorozat. "Piranha - ötvenhetedik rész. A piroskesztyűs vendég."

Mesterházy Lili
Berlin, Németország

Ma tudtuk meg Berlinben...

- Vin Diesel folyamatosan fagylaltot evett, hogy felhízzon az olasz gengszter szerepére a Find Me Guilty-ben.

- Dieter Kosslick fesztiváligazgató nemcsak az idei színes-csíkos sálat, hanem a tavalyi piros sálat is szívesen hordja a Berlinalén.

- Michel Houellebecq saját maga fogja rendezni legújabb könyve (Egy sziget lehetősége) filmváltozatát.

- Vin Diesel első filmje forgatása közben Sidney Lumet Hogyan készül a film? című könyvéből merített erőt.

- Az iráni Jafar Panahi (A kör), akinek legújabb filmje, az Offside versenyben van az Arany Medvéért, eredetileg tévés rendezőnek tanult.

- Sidney Lumet kedvenc Vin Diesel-filmje a Find Me Guilty.