Újabb ronda nőnek öltözött fekete férfi támadja Amerikát

2006.02.27. 13:18

Úgy tűnik, az amerikai közönség sose unja meg a kövér, ronda, színes bőrű nagymamákat: a Gagyi Mami 2 sikere után máris egy másik, hasonlóan vonzó matróna trónol a mozibevételi lista élén.

Az amerikai mozibevételi listát egy nálunk teljesen ismeretlen afroamerikai író-rendező-színész, Tyler Perry új filmje vezeti. Az elsősorban színdarabok írójaként ismert harmincöt éves Perry jó helyre nyúlt, amikor megalkotta Madea, a kövér fekete nagymama figuráját, akit saját maga alakít. Madea a vásznon először tavaly ilyenkor, a Diary of a Mad Black Woman-ben aratott sikert, amelyet most sikerült megismételnie a következő résszel, a Madea's Family Reunion-nal. A mindössze 6 millió dollárból forgatott alkotás 30,3 millió dollár bevételt hozott a hétvégén. A fekete főszereplőkkel készült, elsősorban fekete közönségnek szóló film nézőinek 52%-a 35 év feletti fekete nő volt.

Február végén rendszerint lagymatag eredmények szoktak születni az amerikai mozikasszáknál, és a másik két premierfilm ennek megfelelően is teljesített: a számítógépes animációval készült Doogal és a Running Scared című thriller is hatalmasat hasalt 3,6 és 3,1 milliós nyitásával.

A toplista második helyén a múlt heti nyertes, az Eight Below található. Az antarktiszi szánhúzó kutyákról szóló családi film 15,7 milliót hozott a hétvégén, ami azt jelenti, hogy bevételei mindössze 22%-ot estek múlt hétvége óta. Tíz nap alatt összesen már 45,1 millió dollárnál tart a film, amellyel a szezon egyik legsikeresebb bemutatójává válhat.

A vezető ötös további helyeit is olyan filmek foglalják el, melyek már múlt héten is itt voltak, és mellesleg mindegyik az idétlenség kategóriájába sorolható: harmadik a Steve Martin-féle The Pink Panther 11,3 millióval, negyedik a Date Movie 9,2 millióval, a sort pedig a Curious George című animációs majomkodás zárja 7 millióval.

Budapesten Clooney a király

A George Clooney és Matt Damon nevével fémjelzett Sziriana vette át a vezetést a budapesti mozibevételi listán. A globális olajügyleteket taglaló politikai thrillerre a fővárosban csaknem 9 ezren voltak kíváncsiak a hétvégén. Lényegesen nagyobb érdeklődést keltett tehát, mint a két hete bemutatott másik Clooney-film, a Good Night, And Good Luck., melyet csak kétezren néztek meg a nyitáskor.

Az ötös toplista második helyét Kapitány Iván múlt héten bemutatott Kútfejek című akció-vígjátéka foglalja el, melyre 8 ezren voltak kíváncsiak a hétvégén, és így összesen már 27 ezren látták. Bevétel tekintetében a harmadik helyen a Nanny McPhee - A varázsdada áll, csaknem 9 ezer új nézővel. Ezt követi az első a szerelem, melyet 7200-an láttak, illetve a Rokonok, amelyet csaknem 8 ezren.

A premierfilmek közül a The Descent - A barlang című kis költségvetésű horror a hatodik helyen nyitott, 6300 nézővel, ugyanannyival, amelyet a Budapest Film legutóbb bemutatott horrorja, a Fűrész 2 is szerzett pár hónapja. Hajdu Szabolcs tornászfilmjére, a Filmszemle rendezői díját elnyert Fehér tenyér-re 4 ezren voltak kíváncsiak. Ez messze a legsikeresebb filmje a rendezőnek, a Macerás ügyek (1000) és a Tamara (661) közel se vonzott ennyi nézőt.

Úgy tűnik, a Paltrow-Gyllenhaal-Hopkins trió nem jelentett elég vonzerőt a mozilátogatók számára, mert a Bizonyítás-t csak 3200-an mentek el megnézni, ami siralmas, ha a hasonló témájú Egy csodálatos elme (23 ezer néző) eredményéhez viszonyítjuk. Az ötödik heti premier, a francia Tétova tangó pedig nem egészen 500 nézőt tudott a vetítőtermekbe csábítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK