A fegyverkereskedőket lelövik, ugye?

2006.03.01. 17:47

A világon minden tizenkettedik ember rendelkezik fegyverrel. Nicolas Cage új filmjében azon fáradozik, hogy a maradék tizenegyet is felfegyverezze. Ha szeretnéd megtudni, mi sül ki ebből, játssz velünk, hogy az [origo] filmklubban premier előtt megnézhesd A fegyvernepper című filmet.

A fegyvernepper a hidegháborút követő években virágzó exszovjet fegyverkereskedelem valós tényein alapul. 1982 és 1992 közt csak Ukrajnában több mint 32 milliárd dollárnyi fegyvernek veszett nyoma, és az elkövetők kiléte a mai napig homályban maradt. Nicolas Cage egy Jurij Orlov nevű ukrán származású fegyverkereskedőt alakít a filmben, aki "minden hadseregnek szállított már fegyvert, kivéve az üdvhadseregnek".

Forrás: Fórum Hungary
Nézz még több képet a filmből! | Hivatalos honlap

A film végig követi Orlov pályáját egészen a kezdetektől, amikor úgy dönt, hogy a családi étterembiznisz folytatása helyett a kissé nagyobb kockázattal járó, ugyanakkor nagyobb haszonnal is kecsegtető fegyverkereskedelmet választja. Különböző országokba követjük őt üzleti útjain, amelyek némiképp hasonlítanak egy porszívóügynök házalására, bár egy dologban mindenképp különböznek: Orlovnak szelíd háziasszonyok helyett a világ legvérszomjasabb diktátoraival kell üzletet kötnie. A siker kulcsa, hogy egy alapszabályt nem szabad feledni: sose kerülj olyan helyzetbe, hogy a saját fegyvereddel puffanthassanak le.

Forrás: Fórum Hungary
Nézz még több képet a filmből! | Hivatalos honlap

Egy fegyverkereskedőnek persze nem stresszmentes az élete: felesége előtt titkolnia kell, hogy a családi vagyon honnan származik, nyomában az Interpol, ráadásul öccse kokainfüggő lesz. A film Orlov személyes viszonyait is megmutatja, amelyhez olyan színészek járulnak hozzá alakításaikkal, mint a feleséget megformáló Bridget Moynahan, akire az Én, a robot-ból és A rettegés arénájá-ból emlékezhetünk, az Interpol-ügynököt játszó Ethan Hawke és az öccsöt alakító Jared Leto.

A filmet Andrew Niccol írta és rendezte, aki amellett, hogy a nagy sikerű Gattaca és a S1m0ne rendezője volt, forgatókönyvíróként is ismert: a Truman show-t és Spielberg Terminál-ját (utóbbit társszerzőként) is ő írta.

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés az A) válasz volt:

A fegyvernepper rendezője korábban a Gattaca című filmben dolgozott együtt Ethan Hawke-kal.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt március 21-én szerdán 20 órára a Palace Westend mozi 13-as termébe (1062 Budapest, Váci út 1-3.):

Aradi Tibor, Árendás Kati, Arold Péter, Aschenbrenner Krisztián, Asztalos  Ágnes, Barabás Tibor, Barkóczi Krisztina, Bence, Berkes Áron, Berneczei Zsolt, Bodoni Kinga Melinda, Bogyay Krisztina, Bozi Ilona, Budai Miklós, Cserháti Balázs, Csipkó Renáta, Csizmás Judit, Csízy Orsolya, Dörnyei András, Dudás Kata, Durmann Barbara, Éles Krisztina, Engelhardt Zoltán, Fekete Szilvia, Feles Mária, Frank Dániel, Gergely Bernadett, Gerncsér Edit, Gincsai János Péter, Gróf Csilla, Gróf Judit, Gruber Dóra, Guzsaly Attila, Gyarmati László, Jokhel Árpád, Kaucsek Botond, Kazda Tünde, Kecskeméti Zsolt, Kertész Zoltán, Kilencz Andrea, Király Róbert, Kisházi Erzsébet, Kisparti Regina, Kocsis László, Kocsis Tamás, Kocsmár István, Kodály Zsolt, Korom Nóra, Körtvélyesi Attila, Kunkli Zoltán, Kürtösi István, Lantos Márta, László Róbert, László Zsolt, Lengyelné György Ibolya, Logvinov Elena, Magai István, Meszlényi Annamária, Mihály Lilla, Miklós Gabriella, Miriszlai Csilla, Molnár Dániel, Musch Nikolett, Nagy L. Balázs, Nédó Noémi, Németh Helka, Onderó Tamás, Orosz Andrásné, Pál Andrea, Palásthy Judit, Pohli Viktória, Rédey Soma, RZA, Sándor Annamária, Schwarz Károly, Serfőző Péter, Sleisz Borbála, Szalay Tímea, Szandrik Ágnes, Sziklai Gábor, Szudár Gyöngyi, Topor Balázs, Tóth Eszter, Újvári Annamária, Vajda László, váradi levente, Varga Nikoletta, Varga Péter, Varga-Somogyi Viktória, Woth Richard, Zab Tibor

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne csüggedj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!

KAPCSOLÓDÓ CIKK