Olyan nagynevű komikusok után, mint Steve Martin, Whoopi Goldberg, Billy Crystal és Chris Rock, idén Jon Stewart vezeti az Oscar-díjkiosztó gálát. De ki a frász az a Jon Stewart? - kérdezi erre a világ nagy része. Cikkünkből kiderül.

Bár Amerikán kívül kevesen ismerik, hazájában Stewart jelentős hírnévnek, sőt, inkább hírhedtségnek örvend: ő a The Daily Show című tévéműsor házigazdája. A hétfőtől csütörtökig minden este jelentkező félórás műsor műfaját nehéz meghatározni: a hírműsornak "álcázott" adás valójában az aktuális hírekre reflektál ironikusan, nem kímélve az amerikai politikusokat, közszereplőket, és végső soron magát a médiát sem, amelyet az álhírműsor már puszta létezésével is kifiguráz. (A magyar közönség is kaphat ízelítőt a műsorból, a CNN-en minden vasárnap délután fél 1-kor leadnak egy epizódot; nem beszélve arról, hogy a fájlcserélő hálózatokról pár órával az amerikai adást követően mindig letölthető az aktuális epizód.)

Stewart mindig talál élcelődnivalót, de néha a sors kifejezetten a kezére játszik, mint nemrégiben, amikor Dick Cheney alelnök kacsavadászat közben véletlenségből fejbe lőtte egyik 78 éves vadásztársát. Miután az alelnök közölte, hogy ez volt "élete egyik legszörnyűbb napja", majd a sérüléseiből felépült áldozat, Harry Whittington a kórházból távozva azt nyilatkozta, hogy "sajnálom az alelnököt azért, amin az elmúlt napokban át kellett mennie", Stewartnak már igazán nem sok dolga maradt, a valóság humorosabb volt, mint bármilyen előre megírt kabarétréfa.

A The Daily Show-t a Comedy Central nevű kábeltévé-csatornán adják, és így csak másfél millió amerikai nézi, viszont ennél sokkal többen beszélnek róla. Egy olyan időszakban, amikor az egyik domináns hírszolgáltató, a Fox hírcsatorna gyakorlatilag kiszolgálja a Bush-kormányt, sokan szívesen látnak a képernyőn valakit, aki bele-belecsíp a republikánusokba. Nehezen tagadható, hogy Stewarték műsora inkább a másik oldallal szimpatizál, ugyanakkor (szemben a Foxszal) nem is állítják magukról, hogy független hírműsor lennének, és hogy egy humoros tévéshow inkább az aktuálisan hatalmon levőket pécézze ki magának, mint az ellenzéket, az úgyszólván elvárható.

Na de mégis ki a frász az a Jon Stewart?

Nem örvendett mindig ilyen nagy hírnévnek, és nem tartottak tőle mindig ennyien, mint manapság, az biztos. 1962-ben született New Jerseyben Jonathan Stuart Leibowitz néven, és bár apja kilencéves korában elhagyta a családjukat, állítólag boldog gyermekkora volt. Tanárnőként és nevelési tanácsadóként dolgozó édesanyjával és Larry nevű bátyjával nőtt fel. Már az általános iskolában kitűnt a humorával: könnyedén képes volt megnevettetni az osztálytársait.

A főiskolai évek alatt már kiütköztek rajta azok a tulajdonságok, amelyek miatt a The Daily Show olyan jó tud lenni, amilyen: Stewart munkamániás, álmatlanságban szenved és hírfüggő. Akkoriban azonban még messze volt az álhírműsor, a főiskola után New Yorkba költöző Stewart eleinte - mint oly sokan mások, akik a showbusiness világába való belépésről álmodoznak - mindenféle alkalmi munkából tartotta fent magát.

Forrás: [origo]
Jon Stewart a The Daily Show díszletei közt

Első élő fellépésére a Bitter End nevű klubban került sor, és mindössze két percig tartott, amíg a közönség le nem fütyülte a színpadról. Később sikerült bekerülnie a Comedy Cellar nevű szórakozóhely fellépői közé, ahol esténként komikusok szórakoztatják élőben a közönséget. Igaz, hogy az éjjel háromnegyed kettőkor sorra kerülő Stewart műsorát a hely alkalmazottjain kívül nem sokan nézték meg, de ez már elég volt ahhoz, hogy a karrierje beinduljon.

1989-ben kapta első tévészerepét, a Short Attention Span Theater című tévéműsorban. '93-ban már saját műsora volt az MTV-n (The Jon Stewart Show), de miután azt '95-ben levették a műsorról, egy ideig úgy tűnt, Stewartnak mégsem terem babér ezen a területen. Ezután több mozifilmben játszott kisebb szerepet, a Faculty - Az invázium-ban például az egyik tanárt alakította, az Apafej című Adam Sandler-komédiában pedig Sandler figurájának a szobatársát. Legemlékezetesebb a '98-as Szeress, ha tudsz!-ban volt, amelyben a párkapcsolati parákkal küzdő Gillian Andersont sikerült megszelídítenie azzal, hogy még a nő ló nagyságú kutyáját is elfogadta.

Forrás: [origo]
Jon Stewart és Gillian Anderson a Szeress, ha tudsz! című filmben

A '96-ban elinduló The Daily Show műsorvezetője eredetileg Craig Kilborn volt, ám amikor ő '98-ban távozott, Jon Stewart vette át a helyét. Arca és személyisége azóta annyira összeforrt a műsorral, hogy az emberek szinte már nem is emlékeznek rá, hogy az nem vele indult. Egy-egy epizód általában néhány főhír köré csoportosul, amelyet Stewart vezet fel, majd áltudósítói jelentkeznek a helyszínről, illetve álriporterei szólaltatják meg az érintetteket. Minden adásban van egy meghívott vendég is, Harrison Fordtól kezdve Kurt Vonneguton keresztül Jimmy Carterig már számtalan híres személyiség megfordult Stewart kínpadjánál.

A napokban a legismertebb amerikai filmkritikus, Roger Ebert volt a műsor vendége, aki arról beszélgetett Stewarttal, hogy van-e oka izgulni amiatt, hogy ő lesz az Oscar-díjkiosztó műsorvezetője. Bár Ebert hosszan ugratta Stewartot azzal, hogy milyen nehéz dolga lesz, amikor Jack Nicholson karnyújtásnyira ül tőle, és egymilliárd tévénéző szeme szegeződik rá, valójában inkább a hollywoodi hírességek tarthatnak az ő éles nyelvétől, és nem fordítva. Igaz, Stewart megfogadta, hogy jófiú lesz, és nem fog túlzottan kiakasztani senkit az este folyamán: "Komikus vagyok, nem anarchista" - állította. Hát, vasárnap éjjel majd meglátjuk.

Bujdosó Bori