A tavasz megoldja

2006.03.06. 0:19

Az időjós című kedves film nagy részében havazik, de ez nem marad így örökké. A burleszk-elemekkel dúsított családi példatörténet aranyos kis film, egyszerű tanulsággal az élet válságos időszakaira.

Modern családi mozi Az időjós, amelyben az emberélet útjának felén egy hótól lucskos hatalmas forgalmi kereszteződésben téved el a hős. A hétköznapi ember válságát nem túl eredeti példatörténettel feldolgozó alkotás azért figyelemre méltó, mert egyszerre igyekszik őszinte és ironikus maradni. Szóba kerül a házasságon belüli orális szex fontossága és a naggyá vált szülő elvesztése épp úgy, mint a vasárnapi apuka megpróbáltatásai, amikor szórakoztatva kívánná nevelni külön élő gyermekeit.

A hétköznapi nagy gondokat igyekeztek az alkotók szórakoztatóan és érzékenyen kezelni, de azért vigyáztak arra, hogy a családi limonádéba ne kerüljön bántóan több a citromból, mint a cukorból. Épp csak egy kis pikantéria, egy kis lazaság, okoskodás, amitől élvezhetően érdekessé válik a film, de derűjét a tragédia árnya sohasem veszélyezteti. Erről néhány egyszerű trükk gondoskodik:

Miközben a felmerülő életparák nagyon is valódiak, a szereplők már nem azok. A mindennapos szenvedés egy sikeres, szinte már médiasztárnak mondható személlyel történik meg, akinek a papája híres író. Ettől a hangsúlyozottan életszerű és ismerős problémák máris emelkedettebb, távoli szintre kerülnek. A fő trükk az édesség megtartásához azonban abban rejlik, hogy e furcsa hős családtagjai nem kaptak személyiséget. Így problémás viszonya olyanokkal bonyolódik, akiket nem kell értékelnünk. Nincsenek valódi, több rétegű viszonyok, csupán a különleges hősnek van jellegzetes viszonyrendszere környezetével. Az exnej, az exnej szeretője vagy éppen apa mind egydimenziós figurák, így nem kell több szemponttal szembesülni, és ezért aggódni két szem pattogatott kukorica között. A tréfás, néha burleszkbe hajló jelenetek sokszor valóban humorosak, miközben ezek is abban segítenek, hogy a szenvedést ne kelljen annyira átélni a számozott székeken.

Forrás: UIP Dunafilm
Michael Caine és Nicolas Cage | Még több kép a filmből

Mindez a távolságtartás néha igazán közhelyes jelzésekkel párosul: az idézett kereszteződés, a mellé- és célba találó nyílvesszők, az aforizma-gyűjteménybe illő tételmondatok, az időjárás jelentősége mind egyszerűsítik azt a világot, amelynek bonyolultságát igyekszik bemutatni a film.

Mindezek ellenére sok vidám és keserédes percet okoz Az időjós, és sok elvarratlanul és kifejtetlenül hagyott konfliktus nagyon is jól eltalált, átélhető problémákat feszeget. Az ironikus feloldás játékossága is sokat hozzátesz a film értékéhez, a levegőben lógó hatalmas nyálfolyam legfeljebb apró cseppekben pettyezi a kötekedő néző érzékenységét.

Az időjós bájos film a jóléti társadalom középkorúinak problémáiról, és kedves önbizalom-tréning a nézőknek. A lúzerek is lehetnek királyok, mert Amerika a lehetőségek hazája! Ezt az üzenetet ugyan a filmforgatás feltalálása óta évente tucatszor leforgatták az Újvilágban, de most legalább egy érdekes változat született. Vedd kezedbe a sorsod! - típusú mozi ez is, de közvetlenségével eredeti hangulata van.

dr. Igó

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK