Az amerikai Kölykök és a francia Gyűlölet után most egy angol film sokkol a rossz szociális körülmények közt élő fiatalok mindennapjainak ábrázolásával, amelyekben a főszerepet a drogok és az erőszak játsszák.

Múlt héten mutatták be Angliában a Kidulthood (a címet a kid - kölyök és az adulthood - felnőttkor szavak összevonásával képezték) című filmet, amely máris nagy visszhangot váltott ki a londoni tizenévesek mindennapjainak kíméletlen ábrázolásával. A forgatókönyvet a London egyik rosszhírű környékén felnőtt, harminc éves Noel Clarke írta, aki azt állítja, hogy "semmi nincs a filmben, ami nem valóságon alapul, és ami ne történt volna meg valamikor". Ugyanakkor Menhaj Huda elsőfilmes rendező prostitúciót, drogfogyasztást, verbális és fegyveres erőszakot nyíltan ábrázoló filmjével kapcsolatban felmerülő fő kérdés az, hogy tényleg így töltik-e a napjaikat az elhanyagolt tizenévesek, vagy csak a sokkolás kedvéért került a filmbe minden, ami a nézőket felzaklathatja.

A film három tizenöt éves, színesbőrű osztálytárs, Trife, Jay és Moony egy napját mutatja be, ahogy sodródnak osztálytermi verekedések, játszótéri szex és az iskola udvarán való drogozás pillanatai közt. Trife barátnője, Alisa véletlenül teherbe esik, Alisa legjobb barátnője Becky pedig idegeneket szop le kokainért. Szülők és más felnőttek alig jelennek meg a filmben, mintha a tinédzserek teljesen magukra lennének utalva kilátástalan létezésükben. A Kidulthood-ot sem az edinburghi, sem a londoni filmfesztivál programjába nem válogatták be, Clarke szerint azért, mert a szülők számára kellemetlen belegondolni, hogy gyermekeik ilyen életmódot folytathatnak. A film finanszírozása is nehézkes volt, miután a FilmFour és az Egyesült Királyság Filmtanácsa is kihátrált a támogatásból, az alkotóknak maguknak kellett megteremteniük a film elkészítéséhez szükséges anyagi hátteret.

Forrás: [origo]
A Kidulthood plakátja

A szereplők nagy része nem profi színész, bár az ismert angol színészek, Ray Winstone és Timothy Spall gyerekei is játszanak a filmben. Maga a forgatókönyvíró is megjelenik egy fontosabb mellékszerepben: a többieket terrorizáló, agresszív figurát alakít. Clarke az angol közönség számára már nem ismeretlen, jelenleg a nagysikerű Doctor Who című tévésorozatban játszik. A film zenéje főleg brit hiphop-előadók számaiból áll, hallható benne többek közt a The Streets, Dizzee Rascal és Roots Manuva is. Szemben a stáb többi tagjával, az operatőr egy komoly szakmai múlttal rendelkező filmes: a Trainspotting-ot, a Billy Elliot-ot és Az élet sójá-t is fényképező Brian Tufano vette fel a filmet.