Minden generációnak megvannak a kedvenc Bond-lányai. Ami közös bennük az, hogy pompásan néznek ki, ügyesek, okosak, és a legkilátástalanabb helyzetekben is képesek szexisek maradni. Általában elmondható a filmekről, hogy mindegyikben van olyan hölgy, aki Bond pártján áll, és legtöbbször van olyan is, aki megpróbál keresztbe tenni neki, mert inkább a gonosz típust kedveli. Persze azért ők sincsenek fából, Bondnak ellenállni pedig, mint tudjuk, képtelenség. Először is nézzük a hatvanas éveket! Kik tűntek fel az első 007-es, Sean Connery illetve az egyetlen filmben bondoskodó George Lazenby mellett?

Eunice Gayson
Szerepe: Sylvia Trench
Film: Dr. No (1962), Oroszországból szeretettel (1963)
Kora a filmek idején: 31, illetve 32

Az angol színésznő valójában az első Bond-lány, hisz hamarabb látjuk, mint Ursula Andresst, sőt hamarabb, mint magát James Bondot. Eredetileg M-hez, Q-hoz vagy Felix Leiterhez hasonló visszatérő szereplőnek szánták, ám ez már a Goldfinger forgatásakor meghiúsult. Viszont nagyon elegánsan veszít kártyán Bond ellen, és később az apartmanjában is meglátogatja főhősünket.

A színésznő korábbi és későbbi munkásságát leginkább angol tévésorozatok jellemzik, például szerepelt egy későbbi Bond, Roger Moore Angyal-sorozatában is. A hetvenes években szerepelt utoljára filmben.

+ + +

Ursula Andress
Szerepe:
Honey Ryder
Film: Dr. No (1962)
Kora a film idején: 26

A svájci születésű színésznő a legelső Bond-lányként híresült el annak ellenére, hogy a filmben nem ő az egyetlen hölgy, sőt hangját utószinkronizálták. Mindezt azonban ellensúlyozta legendás kivonulása a tenger habjaiból egy bikiniben. Ez a jelenet világszerte kimutathatóan növelte a bikinieladások számát. A filmben a céltudatos és önálló Honey Ryder segít Bondnak elpusztítani Dr. No tenger alatti bázisát, miközben szerelem szövődik közöttük.

Ursula Andress, bár híres szexszimbólumnak számított, csak néhány nagyobb szerepe volt (Mi újság, cicamica?). Tévésorozatokban is feltűnt, de érdekes módon tavaly, 69 évesen elvállalta egy alacsony költségvetésű svájci szatíra főszerepét is.