Május 17-én A Da Vinci-kód vetítésével kezdődik az 59. cannes-i filmfesztivál. A zsűri elnöke idén Wong Kar-wai lesz; az új filmmel bemutatkozó rendezők közt találjuk Woody Allent, Francis Ford Coppolát és lányát, Sofia Coppolát és David Lynchet is.

Az idén ötvenkilencedszer megrendezésre kerülő cannes-i filmfesztivál május 17-étől 28-áig tart majd. A zsűri elnöke ezúttal Wong Kar-wai lesz, aki '97-ben Édes2kettes című filmjével elnyerte a fesztivál legjobb rendezésért járó díját. Zsűrielnöki felkérését Wong a következő szavakkal kommentálta: "Van egy régi kínai mondás, miszerint 'Sose tudhatjuk, mikor támad fel a szél, de jobb, ha mindig nyitva tartjuk az ablakunkat'. A zsűri többi tagjával együtt várakozással nézek elébe, hogy a kortárs filmművészet legnagyobbjainak álmaiban osztozzak. Célunk az lesz, hogy olyan szélesre tárjuk az ablakunkat, amennyire csak lehet."

A fesztivál programjának kihirdetésére még várni kell április 20-áig, azonban a két legfontosabb szekció nyitófilmjeiről már hírt adtak a szervezők. A főszekcióban mutatják be az Arany Pálmáért induló versenyfilmeket, illetve néhány versenyen kívül vetített alkotást. Utóbbiak közé tartozik a 17-ei nyitófilm is, a Dan Brown bestsellerében készült A Da Vinci-kód. A filmet Ron Howard, az Egy csodálatos elme alkotója rendezte, a főszerepekben Tom Hanks, Audrey Tautou és Jean Reno látható. A sztárok minden bizonnyal személyesen is részt vesznek majd az ünnepélyes vetítésen. A Da Vinci-kód-ot Magyarországon a cannes-i bemutatót követő naptól, május 18-ától játsszák majd a mozikban.

Az "Un Certain Regard" a filmfesztivál másik legfontosabb szekciója, amelyben évente körülbelül húsz filmet vetítenek, és amelyben tavaly Mundruczó Kornél Johanna című operafilmje is bemutatásra került. Idén, május 18-án a Paris je t'aime című alkotás nyitja meg a fesztiválnak ezt a részét. A film húsz rendező ötperces rövidfilmjeiből áll, melyeket az köt össze, hogy mindegyik Párizsban játszódó szerelmes történet. A rendezők közt megtalálható Gus Van Sant, Alfonso Cuarón, Alexander Payne, valamint Ethan és Joel Cohen is. A filmben feltűnő színészek közt van Juliette Binoche, Elijah Wood, Steve Buscemi és Willem Dafoe.

Bár hivatalosan még nem hirdették ki a fesztiválon vetített további filmeket, a Berlinalén szerzett értesüléseink szerint a következő bemutatókra biztosan lehet számítani: Clerks 2 (Kevin Smith), Inland Empire (David Lynch), Volver (Pedro Almodóvar), Babel (Alejandro Gonzalez Inarritu), The Fountain (Darren Aronofsky), Scoop (Woody Allen), Breaking and Entering (Anthony Minghella), The Black Dahlia (Brian DePalma), Youth Without Youth (Francis Ford Coppola) és Marie Antoinette (Sofia Coppola). Az [origo] filmklub stábja természetesen a helyszínről fog tudósítani.