Hah! Minden héten egy Lasse Halltsröm-darab a magyar mozikban! A svéd szirupmester Velence után most a vadnyugaton családegyesít. Olyan giccses, hogy ez már jó.

A Befejezetlen élet tipikus családi mozi, a komolyabb fajtából, ahol azért a végén minden jóra fordul. A történet kezdetén nagyjából mindenki rettenetes helyzetben van: Jean (Jennifer Lopez) és tizenkét éves lánya, Griff (Becca Gardner) a nő agresszív barátja elől menekülnek át az országon, üres a zsebük, és amikor lerobban az autó is, zacskóba pakolják a cuccot és buszra ülnek. A végső úticél egy wyomingi farm, ahol Jean halott férjének apja él. Einar (Robert Redford) makacsul gyászolja fiát és a mai napig Jeant hibáztatja a haláláért. Einar nem is tud az unoka létezéséről, pedig Griff kiköpött apja persze.

Nincs mese, jóemberek, most aztán meg kell tanulni együttélni, meg kell tanulni szeretni. Megbocsátás, ez a szó villog a zöld farm kék egén. Lasse Halltsröm svéd rendező, aki a múlt héten az ártatlan Casanová-val sokkolta a magyar nézőt, most amerikai családi drámát szállít, egyenesen a Sziklás-hegységből. A vidék nemcsak uránércben gazdag, de tele van kóbormedvékkel és cserzettarcú cowboyokkal is, Hallströmnél természetesen az egyik a másik metaforája.

A mogorva farmer, Einar áll a középpontban, ő a keserű, befásodott marlboro man, akiről az első pillanatban tudjuk, hogy aranyszíve van - fel fog ő olvadni, csak adjunk neki nyolcvanöt percet. Redford élvezi a munkát, elemében van, mint abszolút sztárnak, joga van olyan értelmetlen jelenetekhez is, amiket kizárólag az ő fényezésére tettek bele filmbe. Ilyen az a pillanat, amikor a helyi dinerben a hetvenéves cowboy félkézzel péppé ver két nagyhangú suhancot, öröm nézni, komolyan. A másik főszereplő a stáblista sorrendjével ellentétben nem Jean-Jennifer Lopez, hanem Griff, a nyíltszívű unoka, akivel aztán Einar pontosan kikalkulált tempóban köt barátságot. Becca Gardner szerencsére nem tartozik a cuki gyerekszínészek közé, visszafogott, egyenletes játéka nagyot dob a filmen.

Forrás: Mokép
Robert Redford, Jennifer Lopez és Morgan Freeman

Fontos karakter még Mitch, Einar segítője (Morgan Freeman), akit egy éve elkapott és jól megnyomorgatott a metafora-medve. A grizzlyt a helyi állatkertbe zárják, Mitch pedig olyan bölcseket mond, hogy "szegény jószág, nem tehet róla, csak azt tette, amit a medvék tesznek". Megbocsátás - vibrál a feje felett, ahogy bölcs szemeivel éppen Einarra mered. Nem véletlen, ha Redford és Freeman profi kettőse a Millió dolláros bébire emlékeztet; a Befejezetlen élet-et 2004-ben, Clint Eastwood filmje előtt forgatta le Hallström, Morgan Freeman Mitch szerepével készült fel Eddie "Scrap-Iron" Dupris Oscar-díjas karakterére. Van még egy duplázó: Jennifer Lopez a 2002-es Most már elég!-ben egyszer már eljátszotta az erőszak elől menekülő fiatal anyát. Igaz, itt alig van színen, leginkább bent dolgozik a városban vagy hancúrozik a seriffel, távol a farmtól. Lopez nem játszik rosszul, de nem is vág a falhoz - ebben a filmben sem tudja feltornászni magát arra a szintre, amit nyolc évvel ezelőtt Soderbergh kihozott belőle a Mint a kámfor-ban.

Ez egy olyan film, ahol az apa halott fia sírkövével beszélget (és nem csak egyszer), az asszonyverő főgonosz pedig körülbelül Hókuszpók lelki nüanszait hozza. De szép a táj: Oliver Stapleton kamerája lenyűgöző Wyominget fényképez Kanadából. A Befejezetlen élet hátborzongatóan kiszámítható, de olyan magabiztossággal vállalja fel a jószándékú giccset, hogy nem lehet rá haragudni. Meg lehet vele lepni a nagyszülőket.

Mesterházy Lili