Almodóvar megkötözte Penélope Cruzt

2006.03.20. 12:14

Bemutatták Spanyolországban Pedro Almodóvar új filmjét, a Volvert. A Carmen Maura és Penélope Cruz főszereplésével készült vígjáték nagy sikert aratott, és valószínűleg a cannes-i filmfesztiválon is vetítik majd.

Bemutatták múlt héten a spanyol mozik Pedro Almodóvar legújabb filmjét, a Volver-t, amely nagy valószínűséggel az idei cannes-i filmfesztivál versenyprogramjának része lesz. "Az előválogató bizottságnak tetszett. A végleges választ áprilisban kapjuk meg." - nyilatkozta a rendező. A nemzetközi sajtó is meleg fogadtatásában részesítette a most debütáló filmet.

Almodóvar ismét saját gyermekkori élményeiből táplálkozó történetet mesél el nők különböző generációiról. A helyszín egy vidéki szélfútta falu Almodóvar gyerekkorának színhelyén, La Mancha tartományban. A film címe visszatérést jelent, és arra utal, hogy az egyik főszereplő, akit Carmen Maura alakít, halála után visszatér az élők közé. A rendező saját szavaival: "Maura figurája modern nő, aki egyben jó anya is, de szerelmes egy olyan férfiba, aki messze áll a tökéletességtől. Halála utána visszatér a városba, hogy elintézze azokat az ügyeket, amelyeket életében nem sikerült megoldania."

Maura szereplése a valóságban is nagy visszatérés: a színésznő, aki a spanyol rendező pályája elején filmjeinek állandó szereplője volt, az 1988-as Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén forgatása után összeveszett Almodóvarral, és azóta ez az első alkalom, hogy újra együtt dolgoznak.

A film főszereplői közt található Penélope Cruz és Lola Duenas is, utóbbit főképp a 2004-es A belső tenger-ből ismerhetik a magyar nézők. Mindketten Maura figurájának lányait alakítják. Cruz figurájáról a rendező azt mondja, hogy "Sophia Loren és Claudia Cardinale keveréke. Fiatal anya, akinek nem könnyű az élete, ezért barátságtalan az emberekkel, és problémás a városban lakókhoz fűződő viszonya. A szerep nagy kihívást jelent, mert pillanatok leforgása alatt ezernyi hangulatváltást kell megjeleníteni."

A rendező elismerte, hogy Cruz vonzó külseje miatt kicsit kilóg a film többi szakadt prostituált-típusú karaktere közül, de megjegyezte, hogy a színésznő által megformált figura valójában az 1984-es Mit vétettem, hogy ezt érdemlem? című művének főhőse, húsz év múlva. A szenvedő háziasszonyt akkor Maura játszotta.

Penélope Cruz, aki eddig két Almodóvar filmben szerepelt (Eleven hús, Mindent anyámról) a Volver sajtótájékoztatóján elmondta, hogy tinédzser korában mindig belógott a rendező filmjeire a moziba, és az 1990-es Kötözz meg és ölelj! adta számára az inspirációt ahhoz, hogy színésznő legyen. "13 évesen láttam azt a filmet. Azon a napon eldöntöttem, hogy keresek egy ügynököt magamnak."

A Volver a magyar mozikban várhatóan szeptembertől látható. A filmet itthon a Budapest Film forgalmazza.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK