Megfilmesítik Ian McEwan Atonement című Booker-díjas regényét. A főszerepet Keira Knightley alakítja majd, a rendező a tavalyi Büszkeség és balítélet alkotója lesz.

A húsz éves angol színésznő jelenleg az egyik legfoglalkoztatottabb sztár, és most már biztos, hogy nyáron sem fog pihenni: miután májusban befejeződik a Selyem című, 19. században játszódó szerelmesfilm forgatása, melyben Knightley Michael Pitt oldalán szerepel, a színésznő rögtön munkához lát, hogy augusztusra ismét szabad legyen, amikor a Karib-tenger kalózai harmadik részének forgatása kezdődik majd.

És hogy mi a nyári időszakra ütemezett projekt? Nem kisebb presztízsű munka, mint Ian McEwan Booker-díjas regényének, az Atonement-nek (már kapható magyar fordításban is, Vágy és vezeklés címmel) a filmváltozata. A regény főhőse Briony, aki kislánykorában olyan bűnt követ el, amely tragikusan megváltoztatja egy hozzá közelálló személy életét. A gyakorlatilag Briony teljes életét felölelő cselekmény nagy része a lány fiatal felnőttkorában játszódik, amikor nap mint nap együtt kell élnie gyerekkori tette következményeivel. Kinghtley a fiatal felnőtt Brionyt játssza majd a filmben.

A rendező Joe Wright lesz, aki a tavalyi nagy sikerű Büszkeség és balítélet-et rendezte, amelyben szintén Knightley játszotta a főszerepet. A stáb egy harmadik tagja is visszatér: Paul Webster producer. A forgatás júniusban kezdődik majd, és ez lesz az ötödik olyan nagyjátékfilm, amelyet McEwan regényből készítenek. A legutóbbi adaptáció a 2004-es Enduring Love volt Daniel Craig és Samantha Morton főszereplésével. Csak reménykedhetünk benne, hogy az Atonement ugyanolyan jól sikerül majd, mint elődje, és ismét sikerül a McEwan műveire jellemző, sajátosan nyomasztó atmoszférát átmenteni a vászonra.