A The Road to Guantánamo rendezője ismét ellentmondásos témához nyúl: szeretné megfilmesíteni Craig Murray, egykori brit nagykövet önéletrajzi könyvét, amelynek megjelenését a brit külügyminisztérium minden eszközzel igyekszik megakadályozni.

A Berlinalén bemutatott, nagy visszhangot kiváltó The Road to Guantánamo (olvasd el kritikánkat!) rendezője, Michael Winterbottom, úgy látszik, mostanában sportot űz abból, hogy kormányokat haragít magára. A The Road to Guantánamo három pakisztáni származású angol fiúról szól, akiket elfogtak Afganisztánban, és a guantánamói fogolytáborba vittek, ahol a fiúk több mint két évet töltöttek, mielőtt vádemelés és magyarázat nélkül szabadon bocsátották őket. A félig dokumentum-, félig játékfilm elsősorban az amerikai kormány kritikáját fogalmazza meg a Guantánamo embertelenségének és irracionalitásának bemutatásával. (A filmet itthon május 25-én mutatják be)

Winterbottom nem nyugszik, újabb célpontja a brit kormány: tervei szerint ő lesz a producere a Craig Murray egykori üzbegisztáni brit nagykövet könyvéből készült filmnek. Murray két évig volt nagykövet, mielőtt a brit külügyminisztérium 2004-ben elbocsátotta állásából. A volt diplomata állítása szerint azért váltak meg tőle, mert élesen kritizálta az üzbég elnököt, Iszlam Karimovot az emberi jogok országában történő sárba tiprása miatt akkor, amikor az Egyesült Államok Karimov segítségére szorult az Afganisztán ellen indított támadáshoz. Ezzel szemben a külügyminisztérium Murray magánéleti gondjai által okozott problémákkal indokolta az elbocsátását. Akármi is az igazság, az biztos, hogy a külügyminisztérium szeretné megakadályozni Murray Murder in Samarkand című, üzbegisztáni tapasztalatait összegző könyvének publikálását, amely júniusban lenne esedékes.

Kérdés, hogy mit lépnek majd arra, hogy Winterbottom megvásárolta a könyv megfilmesítési jogát. Murray-nek esze ágában sincs elállni attól, hogy megjelentesse könyvét, és már dörzsöli a tenyerét: "Kíváncsi vagyok, megpróbálják-e betiltani a filmet!". Még nem tudni, hogy Winterbottom saját maga vállalja-e a rendezést, de a főszereplőt már kiszemelte: Steve Coogan, a népszerű angol komikus formálná meg Murray-t. Coogan már többször játszott Winterbottom filmjeiben, a Non-stop partyarcok-ban Tony Wilsont, a legendás zenei menedzsert és klubtulajdonost alakította, legutóbb pedig Tristram Shandyt személyesítette meg az A Cock and Bull Story-ban.

A könyvet a brit külügyminisztérium szóvivője "félrevezető"-nek és "inkorrekt"-nek nevezte, hozzátéve, hogy Murray volt kollégáival szemben megfogalmazott kritikái tisztességtelenek és megalapozatlanok. Murray ezzel szemben azt emelte ki, hogy egy egyszerű, esendő férfi történetéről van szó, aki nem hősi szerepben jelenik meg, és megjegyezte azt is, hogy Steve Coogannel való találkozása során kiderült, hogy a színészt azért vonzza a szerep, mert tetszik neki a főhős önironikus, szatirikus ábrázolása. A történet java még csak ezután jön: az ügy jelenleg ott tart, hogy a külügyminisztérium bejelentette, amennyiben a könyv megjelenik, pert indítanak.