Hat év szünet után, a már-már halottnak hitt James Bond-sorozatba 1995-ben leheltek új életet, immár Pierce Brosnannel a főszerepben, aki sokak szerint az ideális Bond. Igazság szerint már korábban felkínálták neki a 007-es titkosügynök szerepét, de akkoriban kénytelen volt visszautasítani azt a Remington Steele tévésorozat címszerepe miatt. Az ír színész egészen mostanáig játszotta Bondot, s csak az idén megjelenő Casino Royale-ban adja át a stafétát Daniel Craignek. A kilencvenes, illetve a kétezres évek Bond-lányaira pedig igazán nem panaszkodhatunk: a szebbnél szebb hölgyek közt feltűnik Famke Janssen, Teri Hatcher, Denise Richards, Sophie Marceau vagy Halle Berry is, de még Madonna is kapott egy kisebb szerepet.

Izabella Scorupco
Szerepe: Natalja Fjodorvna Szimjonova
Film: Goldeneye (1995)
Kora a film idején: 25

Natalja az ororsz Szevernaja irányítóközpontban dolgozik programozóként, amikor Orumov tábornok és Xenia Onatopp, a két galád, átveszik az irányítást majd el is pusztítják a műholdvezérlő központot. Csak a lány éli túl a pusztítást. Bonddal úgy találkozik először, hogy mindketten kínos módon egy helikopterbe vannak zárva, ami saját magára lő ki rakétákat. Miután megoldják ezt a problémát, Bonddal közösen akadályozzák meg, hogy a főgonosz, Alec Trevelyan megvalósítsa tervét. Az egyik jelenetben találóan megkérdezi a 007-est: "Maga minden járművet elpusztít, amibe beleül?"

Natalja a 90-es évek Bond-lányainak tökéletes példája: céltudatos, önálló és intelligens - több alkalommal lóvá teszi csúcshacker ellenlábasát, Boriszt, aki korábban kollegájának és barátjának számított. Az őt megszemélyesítő Izabella Scorupco pedig tökéletesen játssza a szerepét.

A Lengyelországban született színésznő egyéves korában Svédországba költözött édesanyjával, és itt is fedezte fel egy svéd filmrendező, 17 éves korában. Azóta több filmben is szerepelt, főleg svédekben, de láthatjuk őt a Jég és föld között-ben, a 2020: A tűz birodalmá-ban, vagy Az ördögűző - A kezdet című 2004-es horrorfilmben is, de az Alias című tévésorozatban is feltűnik. A színészkedés mellett már fiatal kora óta modellkedik is, ő az Oriflame egyik arca. Állítólag egyszer négy hónapon át nem vett magához élelmet, csak vizet ivott, hogy elnyerje modell-alakját.

+ + +

Famke Janssen
Szerepe:
Xenia Zaragevna Onatopp
Film: Goldeneye (1995)
Kora a film idején: 30

A grúz Xeniával a film során először egy incselkedős, előzgetős, szédítő sebességű autós jelenetben találkozhatunk. A macska-egér játék, amelyben a lány Ferrarija Bond Aston Martin DB5-ösével veszi fel a versenyt, nagyon hasonlít a Goldfinger elejére, ahol Tilly Masterson próbál vezetői leckét adni a titkosügynöknek. Az energikus és kegyetlen Xenia, mint Orumov tábornok segédje, minden teketória nélkül lövi halomra az embereket, ám amikor Bonddal kerül kapcsolatba, az erőszakosság mellett megjelenik a cinikus intelligencia és az erotikus évődés is:

Xenia: Nem lesz szüksége a fegyverére.
Bond: Ez attól függ, ki mit ért a biztonságos szexen.

vagy

Bond: Azt kell mondanom, kellemes volt az éjszakám.
Xenia: Nos, legalább az egyikünk elmondhatja ezt.

Famke Jenssen Hollandiában született Famke Beumerként. Előbb modellkedett, később, a nyolcvanas években New Yorkba költözött, ahol a Coloradói Egyetemen szerzett diplomát irodalom szakon. Szerepelt tévésorozatokban, mint például a Star Trek - Az új nemzedék-ben, a Melrose Place-ben vagy az Ally McBeal-ben és jó sok mozifilmben. Hogy csak néhányat említsünk: Kísértethajó, Faculty - Az invázium, Ház a Kísértet-hegyen, Én, a kém és persze az X-Men mindkét része, ahol dr. Jean Greyt játssza.

Famke amúgy négy nyelven beszél: a holland mellett perfekt angol, német és francia is, és az is érdekes, hogy két nővére is a filmiparban dolgozik: egyikük rendező, másikuk szintén színész, bár kevésbé híres.