A színészként már minden elismerést megszerzett Tommy Lee Jones úgy döntött, kipróbálja magát rendezőként is. Az eredmény egy olyan western, amelyben jól ismert figurák kitaposott utakat járnak be, de mégis került bele annyi egyéni íz, hogy ne unjuk el az ismert fogást.

Tommy Lee Jones hatvanéves korára rendezésre adta a fejét, és Melquiades Estrada három temetése címmel egy szabályos, kerek westernfilmet csinált - kis beütéssel. Utóbbiért Guillermo Arriaga forgatókönyvíró, a 21 gramm és a Korcs szerelmek szerzője a felelős, aki egy teljesen egyszerű, hagyományos westernt írt, de ezt szokásához híven kicsit megbolondította a különböző idősíkok közti ugrálással és egy nőket szerepeltető mellékszállal.

Nehézkesen indul a film. Bár előre tudjuk, hogy kell lennie egy Melquiades Estrada nevű fickónak (Julio Cedillo), hogy majd háromszor temetik el, és hogy utoljára legjobb barátja, Pete helyezi majd örök nyugalomra, akit Tommy Lee Jones alakít, az elején még nem áll össze a különböző terekben és időkben játszódó jelenetekből a kép, és ahelyett, hogy ez izgalmat okozna, csak némi zavart okoz.

A film akkor kezd beindulni, amikor színre lép és találkozik a két női szereplő, a texasi kisváros kávézójának hervadófélben levő pincérnője (Melissa Leo) és az amerikai-mexikói határnál dolgozó fiatal határőr csinos felesége (January Jones), aki csak most érkezett a városba, és nem találja a helyét. Leo egyetlen pillantásával képes kifejezni figurája lényegét: ő a helyi közösség szívében eltöltött hosszú évek alatt sokat tapasztalt, bölcs nő, aki mindig mindent hamarabb és jobban megért, mint az általa kiszolgált férfiak. A pincérnő és a szárnyai alá vett fiatal lány barátságáról hamar kiderül, hogy olyan színfoltja a filmnek, amely nélkülözhetetlen, ennek híján unalomba fulladna a sztori.

Mert a főszál önmagában bizony kicsit lapos, hiába van megkeverve a visszaemlékezések, múltbeli és jelenbeli események váltakozó bemutatásával, mégiscsak egy pofonegyszerű történet, egy-egy vonást képviselő figurákkal. Pete legjobb barátját megölték és elkaparták, mint egy kutyát, ezért az ő feladata, hogy helyretegye a világrendet: megadja a végtisztességet barátjának és kiegyenlítse a számlát az emberölésért. Hagyományos westernfigura Tommy Lee Jonesé, a feddhetetlen jellemű magányos hős, akinek múltja ködbe vész, jelene pedig nem szavain, hanem tettein keresztül ismerszik meg. A hősnek küldetése van, és a férfiak közti barátság megtörhetetlen szabályainak megfelelően végre kell hajtania, bármilyen nehézségekkel is kerül majd szembe útja során.

Forrás: [origo]
Julio Cedillo és Tommy Lee Jones a filmben

Tényleges utazás szimbolizálja a lélekben megtett utat, Pete-nek vissza kell vinnie Estradát szülőföldjére, Mexikóba, hogy ott temesse el. Pete ugyanolyan rendíthetetlen erkölcsű, öntörvényű kőszikla a film elején és végén, de visz magával egy útitársat is, aki saját kálváriáját járja. Az Estradát véletlenül, ostobaságból lelövő határőrt, Mike-ot - January Jones figurájának férjét - kényszeríti Pete arra, hogy sírásója, kísérője, szolgája legyen az út során. Az érzéketlen tuskót, aki úgy tossza meg hátulról a feleségét, hogy az közben tévét néz, Barry Pepper alakítja, tökéletesen. Bátorságra és alázatra vall, hogy elvállalta ennek az üres tekintetű, végtelenül antipatikus figurának a megformálását, aki csak a legutolsó jelenetben válik igazi emberré. Nagyon régi formuláról van szó itt is: az erkölcsi nulla, a véglény bejár egy utat, amelynek végére felismeri, hogy bűnt követett el, megérti, hogy bocsánatért kell esedeznie, amelyet meg is kap.

Két férfi megváltásának története ez tehát, nem több és nem kevesebb. Manapság már ritkaságszámba menő módon Texas és Mexikó szép, eredeti helyszínein kísérjük el őket útjukon, ami erős atmoszférát teremt. A fényképezés a történet egyszerűségével összhangban konzervatív, de nem unalmas; Chris Menges operatőr munkája.

Bujdosó Bori

A Melquiades Estrada három temetése című film megtekinthető a Titanic filmfesztivál keretében április 5-én szerdán 20.45-kor az Uránia Nemzeti Filmszínházban.