Ál-dokumentumfilmnek álcázott játékfilm ez. Sziámi-ikrek, akikből sztárok lesznek, körülöttük a 70-es évek brit punk-szcénája kavarog, ők meg örülnek, szenvednek és össze vannak nőve.

Forrás: [origo]

A film fontos erénye a zene, amiről tökéletesen hihető, hogy 1975-ben íródott punk-számok. A zenekari próbák, a furcsa figurák hitelesnek és érdekesnek tűnnek, a koncertjeleneteknél is kiderül, hogy nem ócska imitációról van szó. Az összenőtt ikreket játszó fiúk remek színészek, és jól áll nekik a kamasz-punk-sztár szerep. A perverznek tűnő alapszituáció kibontása kellően bizarr és mégsem ízléstelen.

Az ál-dokumentum elemeket viszont már sokszor láthattunk más filmekben is, kísérletnek ezért a dramaturgia nem túl izgalmas. A múltra visszatekintő részek ezért néha közhelyesek. A misztikus rémálom-vonal kicsit erőltetettnek tűnik, és általában túl eklektikusak az eszközök ahhoz, hogy a néző beleélje magát az egész játékba. Hol dokumentarista hol pedig szürreális az alkotás, de egyik irány sem elég erős ahhoz, hogy teljesen meggyőző legyen.

dr. Igó

A Fejtestvérek megtekinthető a Titanic filmfesztivál keretében április 7-én pénteken 22:30-kor a Kossuth moziban.