Az [origo] filmklub újságírója a világ keleti felére kirándult el a Titanic filmfesztiválon. Egy kattant japán család, csecsen és tálib fundamentalisták, valamit egy Libanonban élő tinilány története elevenedett meg a vásznon.

Elképesztően életvidám film, annak ellenére, hogy korántsem csak örömködésről szól. Hétköznapi, de misztikussá magasztosult pillanatok egy család életéből, ahol mindenki kattant egy kicsit. Látványos és szellemes képi trükkök és humorral oldott pátosz váltják egymást. A szürreális és banális helyzetek kavarodásából egy tantétel bontakozok ki: fel kell oldódni az univerzumban ahhoz, hogy semmi se fájjon.

Japán propagandafilmje is lehetne A tea íze. A film nem rejti véka alá, hogy a szigetországi humor hajlamos a brutalitásra, de figyelmeztet az ezzel párhuzamos emelkedettségre, költőiségre és természetimádatra. Cseresznyefavirág, anime, jakuzák, go, harcművészet, szellemek, baseball és buddhista ön-megváltás, mintha egy nagyszabású országimázs-kampányt látnánk családi történetbe ágyazva. A tipikus japán kellékeket azonban annyi ötlettel, eredetiséggel és humorral kavarják különössé, hogy propaganda helyett a szórakoztatás és a lenyűgözés diadalmaskodik.

dr. Igó

A tea íze megtekinthető a Titanic filmfesztivál keretében április 4-én kedden 17.00-kor a Toldi moziban.