Baszajev, Jandarbijev, ülésező dzsirga Kandahártól délnyugatra. Akiknek a hírekből mondanak ezek a nevek valamit, azok meghökkenve nézik majd ezt a dokumentumfilmet. Akik nincsenek felkészülve a csecsen- és tálib-fundamentalizmusból, azoknak nehezebb a dolguk, ugyanis A mennyország illata nem sokat magyaráz. Olyan, mint egy tökéletes külpolitikai magazinműsor. Olyan emberek szólalnak meg, olyan embereket látunk természetes környezetükben, akikről jobbára csak mint mészárosokról hallunk és látunk a híradókban, újságokban.

Megelevenedik a középkor, egy a nyugatitól eltérő gondolkodás, közben orosz és amerikai csúcstechnika küld rájuk fegyvereket. Nem szeretteti meg az öngyilkos merénylőket és a mudzsaheddineket a film, de rengeteget segít a mostani világra szóló konfliktus megértéséhez. Afganisztán rejtett falvai jelennek meg, a Kaukázis hegyei közt imádkozó harcosok borulnak a földre. Közben Télapó-kinézetű tekintélyes öregek bölcselkednek a kérlelhetetlen és igazságos szent háborúról. Semmit sem úgy látunk, ahogy megszoktunk a közvetítésekben.

dr. Igó

A mennyország illata megtekinthető a Titanic filmfesztivál keretében április 3-án hétfőn 18.30-kor az Örökmozgó moziban.